23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Proporcionalni volilni sistem

Zadnje volitve so dokončno razgalile vse slabosti obstoječega proporcialnega (sorazmernega) volilnega sistema, ki je zabetoniran v USTAVI REPUBLIKE SLOVENIJE.

Ta volilni sistem po dosedanjih izkušnjah ne prinese zmagovalca niti poraženca volitev. O tem kdo bo vladal ne določajo udeleženci volitev? Kdo bo vladal, je odvisno od »koalicijskega kupčkanja«? Tako se zgodi v sporazumu s strankami realen scenarij od šestih ali celo več strank, katerih skupna točka je, da ne želijo sodelovati z Janševo vlado SDS.

Tako je sedaj tudi veliko vpraševanje, kako bo politični novinec g. Marjan Šarec obvladal koalicijo (zvezo) sestavljeno iz desetih (10) političnih strank. Med temi so tudi nove stranke namensko ustanovljene tik pred volitvami. Dosedanji premier Miro Cerarje s težavami obvladoval koalicijo, sestavljeno z manjšim številom strank. Tako so pred nami nove predčasne volitve, udeležba volitev še manjša, kot do sedaj!

V zadnjih 28-ih letih je pri nas levica že več kot 20 let na oblasti, kar se izraža, da Republika Slovenija zaostaja za razvitim svetom. Žal se v tem kaosu (zmedi) desne stranke med seboj prepirajo in izključujejo namesto, da bi se povezale po vzoru nekdanjega DEMOS-a. Volivci desnice so postali apatični (brezbrižni) ker v tem volilnem sistemu ne vidijo možnost sprememb in tako na dan volitev ostajajo doma! Obratno »levičarji« vedo, da svoje posebne pravice lahko obdržijo le z zmago na volitvah!

Žal je med ljudmi vedno manj oseb, ki so občutili komunistični režim!

»Desnica« v tako kratkih letih vladanja ni imela možnosti utrditi blagostanja in socialne varnosti. Pojavljajo se nove stranke, kot politik Marjan Šarec! Takim prevarami Slovenci nasedamo že 26. let. Kaj takega ne najdete nikjer v Evropi!
Naša bodočnost je v rokah nas volivcev, tradicionalnih državljanov Republike Slovenije, naša »obvezna« udeležbo na naslednjih volitvah in izbira politične stranke kateri osebno zaupamo!

Šempeter v Savinjski dolini, dne 24.09. 2018

Lilija Kline Katarina

Zadnje novice

Sorodne vsebine