7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Prof. dr. Matej Makarovič prejel prestižni naziv Jean Monnet Chair

Na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) začenja s študijskim letom 2019/20 delovati Jean Monnet Chair, s katerim Evropska unija prepoznava in podpira delovanje profesorjev z odličnimi dosežki. Na letošnjem razpisu je bil prof. dr. Matej Makarovič edini uspešen kandidat iz Slovenije.

 

Področje, s katerim je bil prof. dr. Matej Makarovič s FUDŠ letos uspešen na razpisu za Jean Monnet Chair za obdobje 2019 do 2022, je Evropsko transnacionalno upravljanje za trajnostni razvoj. V prelomnem času, v katerem se trenutno nahajamo, je to ena izmed najaktualnejših tem. Po eni strani tehnološki razvoj ponuja potenciale za izjemno blaginjo in razvoj, ki nima primere v zgodovini, po drugi strani pa potekajo soočenja z zelo dramatičnimi grožnjami potencialnih družbenih napetosti in konfliktov, predvsem pa grozečih okoljskih katastrof. Politične odločitve, ki se bodo sprejemale na ravni Slovenije in Evropske unije, so zato v svojih posledicah bistveno bolj daljnosežne, kot pa si večina ljudi danes predstavlja.

Profesor Matej Makarovič, novi Jean Monnet Chair, na dosežek pravi: » V pridobitvi Jean Monnet Chaira na področju evropskega transnacionalnega upravljanja za trajnostni razvoj vidim po eni strani odraz zavedanja, kako bistvene so danes te teme, po drugi strani pa pomembno priznanje našemu dosedanjemu delu na področju evropskih študij.«

Jean Monnet Chair na FUDŠ bo tako pokrival vprašanja ekonomsko, socialno in okoljsko trajnostnega razvoja, ob upoštevanju vse bolj očitnega dejstva, da upravljanje s temi vprašanji daleč presega okvire posamezne nacionalne države. Od tod nujnost soočanja z izzivi transnacionalnega upravljanja z namenom zagotavljanja trajnostnega razvoja.

Jean Monnet Chair bo povezoval znanstvenoraziskovalna spoznanja s temi praktičnimi cilji ter svoje rezultate povezoval z delom s študenti, ki se bodo lahko pri tem tudi aktivno angažirali in se vključevali v akcijski raziskovalni proces. V predmete na vseh treh stopnjah študija, od dodiplomskega pa vse do doktorskega, bo prinesel nove evropske vsebine na področju trajnostnega razvoja, vključeval pa bo tudi mednarodno obarvane poletne šole. Prek konferenc, delavnic, okroglih miz in spletnih medijev bo vključeval tudi širši krog zainteresiranih, predvsem civilnodružbene in strokovne deležnike ter odločevalce na lokalni in državni ravni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine