25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Proces: ruska država proti Olegu Sencovu

V petek, 14. decembra 2018, ob 18. uri vas vabimo na brezplačen ogled dokumentarnega filma »Proces: ruska država proti Olegu Sencovu«, ki mu bo sledil pogovor o nagradi Saharova za svobodo misli, boju za spoštovanje temeljnih človekovih pravic ter vlogi, ki jo pri tem lahko igra (dokumentarni) film. Dogodek bo potekal v Hiši Evropske unije na Dunajski 20 v Ljubljani.

 

V letu 2018 obeležujemo 30-letnico nagrade Saharova za svobodo misli, ki jo Evropski parlament podeljuje posameznikom in organizacijam za izjemen prispevek k boju za človekove pravice. Letos je nagrado prejel ukrajinski režiser Oleg Sencov, ki je bil leta 2015 zaradi obtožb o načrtovanju terorističnih dejanj proti ruski »de facto« oblasti na Krimu obsojen na 20-letno zaporno kazen.

Slovesna podelitev nagrade bo 12. decembra v Strasbourgu. Ob tej priložnosti v pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji pripravljamo brezplačno projekcijo dokumentarnega filma »Proces: ruska država proti Olegu Sencovu« ruskega režiserja Askolda Kureva (podnapisi v slovenskem in angleškem jeziku), ki dokumentira sodni proces proti Sencovu in solidarnost, ki jo Sencovu izkažejo kolegi iz filmskih krogov ter Evropska filmska akademija.

Projekciji filma sledi pogovor o nagradi Saharova za svobodo misli, boju za spoštovanje temeljnih človekovih pravic ter vlogi, ki jo pri tem lahko igra (dokumentarni) film. V pogovoru bodo sodelovale:

  • · Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D)
  • · dr. Petra Roter, izredna profesorica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani
  • · Maja Weiss, slovenska režiserka, sopodpisnica peticije za osvoboditev Olega Sencova

Pogovor bo povezovala novinarka Anja Hlača Ferjančič.

Dogodek bomo zaključili s predprazničnim druženjem.

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite do srede, 12. decembra 2018, na povezavi: http://bit.ly/saharov2018-prijava , na [email protected]  ali na tel. 01 2528 836.

Zadnje novice

Sorodne vsebine