28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

(PREJELI SMO) Zbor za republiko: Indeks ekonomske svobode – 65,9

Piše: Zbor za republiko

Povsem normalno je, da državljani kritično presojamo delovanje vsake oblasti, ki smo ji zaupali skrb za blaginjo naroda. Žal so naše ocene prepogosto pod vplivom leporečja in praznih obljub oblasti. Eden najbolj objektivnih kazalcev uspešnosti vlade pa najdemo v vsakoletni uvrstitvi države na mednarodno lestvico ekonomske svobode.

Pred kratkim smo z objavo ameriške Heritage Foundation: 2024 Index of Economic Freedom dobili neodvisno in strokovno potrditev, kako na področju blaginje in kvalitete življenja država Slovenija nevarno nazaduje.

Osnovni podatek je, da je indeks ekonomske svobode za Slovenijo v času vlade dr. Goloba katastrofalno strmoglavil. Za leto 2022, torej v času vlade Janeza Janše, je ta indeks znašal 70,5, kar nas je uvrščalo med države s svobodnim gospodarstvom. V letu in pol vlade dr. Goloba pa je lansko leto strmoglavil na 68,5 in za letošnje leto na 65,9. Torej se padanje indeksa še pospešuje. V tem pogledu smo zaostali celo za vrsto postkomunističnih držav: Estonija 77,8, Litva 72,9, Latvija 71,5, Češka 70,7, Bolgarija 68,5, Slovaška 68,3, Hrvaška 67,7 in Poljska 66,0.

Usodnost padanja indeksa ekonomske svobode pa postane očitna, če si pogledamo njegovo tesno korelativno povezavo z osnovnimi indikatorji uspešne moderne in demokratične družbe. Indeks ekonomske svobode je namreč v tesni korelaciji z demokratičnostjo. Tako je za indeksom ekonomske svobode 60 indeks demokratičnosti 5,3 za 75 pa 8. Prav tako je indeks ekonomske svobode v tesni korelaciji z življenjskim standardom prebivalstva. Za indeksom ekonomske svobode 60 je pričakovani bruto domači proizvod na prebivalca 14,000 €  za 75 pa 60,000 €. Ta razlika je za marsikoga lahko presenetljiva, vendar neodvisne strokovne študije jo potrjujejo. Prav tako višji indeks ekonomske svobode pomeni manjši ekološki odtis in večjo inovativnost družbe. Obstaja torej tesna korelacija indeksa ekonomske svobode z osnovnimi kazalniki blaginje in uspešnosti moderne družbe.

Ne le vlada, predvsem državljani se moramo zavedati, da je za padanje indeksa ekonomske svobode odgovorna izključno vlada. Narod se od leta 2022 ni spremenil, spremenila se je vlada.

Pripravil dr. Andrej Umek

Predsednik: France Cukjati

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine