-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

(PREJELI SMO) Zavračanje Duha

Piše: Franc Bešter

Človek, da ne hodi v temi, da pozna resnico o dogodkih sveta, skozi katere hodi, mora torej hoditi za Besedo, ki mu kaže pot in mu to pot razsvetljuje.

Ker pa vsak človek hodi po neki posebni poti in skozi drugačne dogodke in okoliščine, mu Beseda, ki hodi pred njim, mora te dogodke kazati, tudi prihodnje dogodke, v obliki svojih načrtov zanje, Bog mora torej človeku tudi neposredno govoriti, po Duhu, kajti njegova Beseda deluje v Duhu, zgolj neka načela in pravila iz Svetega pisma tu ne zadostujejo.

In Bog res govori, nam daje svojo Besedo, in prihajanje Besede ni nekaj izjemnega in redkega – On govori vsaki duši, in način, kako govori, so tudi sanje in videnja – v nočnih videnjih lahko vidimo konkretne dogodke! Toda dejstvo je, da Cerkev danes, na splošno, take stvari zavrača.

Paradoksalno: duhovniki pridigajo o božjih načrtih, milostih, klicih, Besedi, božji volji…, vendar zavračajo to, da bi se človek v življenju npr. ravnal (tudi) po videnjih, čeprav gre pri njih za božje milosti, klice, Besedo, za razodevanje božje volje in načrtov… . Kje je vzrok temu? Vzrok je v tem, da je krščanstvo postalo »razsvetljensko« in se je racionalistična kuga vtihotapila tudi v Cerkev, Racionalizem, ki postavlja Razum na prvo mesto, pa hoče podrediti temu Razumu vse, tudi stvari, ki ga visoko presegajo, in zato tui videnja: zato si jih razlaga z raznimi teorijami, in s tem jih zavrača kot nekaj, kar je od Duha. To pa povzroča puščavo, opustošenje v dušah, kajti s tem, ko smo brezbrižni, ravnodušni do teh blagoslovov, zavračamo tudi brezmejno Bogastvo Besede.

S tem ljudje pri veri ne najdejo tistega znanja, ki bi ga lahko uporabili pri svojih življenjskih odločitvah in usmeritvah: pogoste so situacije v življenju, ko človek ne more najti resnice o dogodkih, osebah in stvareh pri nobenem drugem izvoru kot pri videnjih!  In danes ljudje odpadajo od vere (Cerkve) tudi zato, ker jim manjka živega, neposrednega izkustva o metafizičnih stvareh, in človeka lahko res globinsko prepriča le neposredno izkustvo, ki pa nam je lahko dano le po Duhu. Velik Odpad, ki je v naših časih zajel Cerkev, je tako sad racionalizma, in le-ta povzroča odpad »od zunaj« – to povzroča šolski sistem, ki glave ljudi ukaluplja v racionalistična znanja, ki v svojem zanikanju Boga vodijo v ateizem, in povzroča ga tudi »od znotraj«, ko zaradi racionali9zma zavračamo, kar prihaja od Duha.

Franc Bešter, Zg. Besnica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine