0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

(PREJELI SMO) V ponedeljek, 23. oktobra, znova shod za čisto pitno vodo v Ljubljani

Piše: Aleš Primc

Vabilo na sedmi Veliki shod PROTI Jankovićevi zastrupitvi pitne vode, v PONEDELJEK, 23.10. ob 14.30 pred ljubljansko Mestno hišo.

Zoran Janković se v zadnjem mesecu trudi prepričati ljudi, da sporni drekovod ne pušča. Za te trditve ni predstavil nobenega tehničnega dokaza, npr. izvedbe tlačnega preizkusa, niti ne dovoli, da bi bil izveden neodvisen strokoven pregled. Poleg tega hoče Janković za ministra za javno upravo vsiliti svojega podžupana Koritnika, ki je kot minister odgovoren za izdajo enega od nezakonitih gradbenih dovoljenj, ki ga je izdal nepristojen organ v nezakonitem postopku. Za to njegovo nezakonito početje ga je nagradil z mestom podžupana Ljubljane. Janković hoče za vsako ceno od upravnega sodišča doseči, da razveljavi sklep Agencije za okolje, ki mu je naložila, da mora pripraviti oceno vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. In zanimivo. Kljub temu, da je Janković ves čas trdil, da ima za drekovod vsa gradbena dovoljenja je pred kratkim vložil zahtevo za izdajo še enega gradbenega dovoljenja.

Ogromna transportna kanalizacijska cev na strogem vodovarstvenem območju, preko katere bi se pretekalo 3 milijone litrov nevarnih komunalnih odplak vsak dan, predstavljala po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje trajno grožnjo za zdravje ljudi. In, kar je tudi zelo pomembno. EU komisija in evropsko tožilstvo preiskujeta, kaj se dogaja v zvezi s spornim kanalom. To je zelo pomembno, saj je EU več kot 50% sofinancerka.

PONEDELJEK, 23.10, ob 14.30, vabljeni na šesti Veliki protest pred ljubljansko Mestno hišo PROTI Jankovićevi zastrupitvi pitne vodeVodo moramo obraniti, dokler je še čista. Pridite na shod in pokažite, da ne želite piti vode pomešane s kanalizacijskimi odplakami. Pridite na shod in s tem zavarujte vodo zase, svoje otroke in vnuke. Pridite tudi tisti, ki niste iz Ljubljane. Vedeti morate, če lahko Janković zastrupi vodo v Ljubljani, ki jo pije 300.000 ljudi, lahko še veliko lažje kdo zastrupi vodo, kjerkoli drugje po Sloveniji.

V našem boju smo do sedaj veliko dosegli – drekovod še ne deluje in voda je še čista. Brez dolgoletnega prizadevanja kmetov, civilnodružbenih organizacij in nekaterih strank ter posameznikov, bi bil drekovod že predan v funkcijo in naša voda bi bila že zastrupljena. Vendar se Janković ne ustavlja, njegovi interesi so premočni, korak za korakom hoče izsiliti uporabo drekovoda, ki poteka na vodovarstvenem območju, kjer se zbira voda, ki jo pije več kot 300.000 ljudi. Ob tem, da nima ne presoje vplivov na okolje ne okoljevarstvenega soglasja.

Bodimo vztrajni. Z našim bojem moramo nadaljevati do dokončne opustitve projekta kanala C0 nad zbirališči pitne vode, ki jo vsak dan pije več kot 300.000 ljudi. Povabite na shod svoje sorodnike in prijatelje. Zelo je pomembno, da se obveščamo in spodbujamo med sabo. Voda je vir življenja. Ohranimo jo! Kanal C0, drekovod, ogroža ljubljansko in slovensko čisto pitno vodo. Če bomo dovolili, da bo kanal C0 deloval, bomo imeli zastrupljeno vodo v naših pipah. Ustavimo Jankovićevo nerazumno početje in zaščitimo vodo v naših pipah. Janković obvladuje Vlado RS, največje medije, inšpekcije in velik del sodstva, zato lahko vodo zaščitijo predvsem množice ljudi na ulicah. Sedaj je čas za ljudi. Ko gre zares, moramo stopiti skupaj. Tako kot v naravnih nesrečah. Če bomo množično stopili skupaj, sem prepričan, da bomo Jankovićevo zastrupitev ljubljanske vode preprečili.

Tokratnega protesta se udeležite tudi zaradi zaradi naslednjih razlogov:

– Janković je s svojo večino na prejšnji seji za 15% podražil vrtce.

– Janković je s svojo večino določil standard samo 2 m2 prostora na otroka v vrtcih.

– Janković je ukinil organiziran prevoz za otroke s posebnimi potrebami v šolo in iz šole.

Na seji dne 23.10. hoče Črnučam vzeti en vrtec, ki je predviden s prostorskim načrtom.

V programu tokratnega shoda za zaščito čiste pitne vode bodo sodelovali:

–       Aleš Hojs, predsednik Mestnega odbora SDS

–       dr. Tina Bregant, mestna svetnica

–        Brane Grad, kmet in dolgoletni borec za čisto pitno vodo

–        Aleš Primc, organizator

Dobrodošli! Se vidimo!

Sejo Mestnega sveta si lahko ogledate spletni strani: Mestni svet » Mestna občina Ljubljana

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine