18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

(PREJELI SMO) V OZS pozdravljamo ukinitev pogoja PCT

Piše: C. R.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pozdravljamo odločitev vlade, da se z današnjim dnem ukine pogoj PCT za vse storitvene dejavnosti, omejitve glede števila oseb ter odpiralnih časov gostinskih lokalov.

»Veseli nas, da je vlada prisluhnila našim argumentom za odpravo pogoja PCT v storitvenih dejavnostih. Zaradi pogoja PCT so se namreč številni naši člani soočali z izgubo strank in posledično upadom prometa. Verjamem, da je odprava pogoja PCT in drugih omejitev za naše obrtnike in podjetnike nadvse spodbudna, saj bodo končno začeli poslovati v normalnih pogojih,« je odločitev vlade komentiral predsednik OZS Branko Meh.

OZS je sicer v minulih tednih opozarjala tudi na t.i. energetsko krizo, ki pesti malo gospodarstvo. Pri nekaterih obrtnikih in podjetnikih so namreč stroški električne energije narasli tudi za 300 odstotkov. OZS je nasprotovala prejšnjim pogojem za dodelitev pomoči, zlasti kriteriju glede števila zaposlenih. Predsednik Meh je tako večkrat izpostavil, da poraba električne energije ne sme biti vezana na število zaposlenih, saj »zaposleni niso priključeni na električno energijo«. Vlada je kasneje z amandmaji pogoj 5 zaposlenih odpravila. Podjetjem bo na voljo pomoč v skupni višini 70 milijonov evrov, med upravičenci pa bodo sedaj tudi podjetja z manj kot 5 zaposlenimi ter samozaposleni.

O predlogu Zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu bodo poslanci DZ odločali že jutri.

Sorodne vsebine