30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

(PREJELI SMO ) TARČA(e) – 100 dni vlade Roberta Goloba

Piše: Iva Pavlin Žurman

“Vlada ni videti nič bolj operativna, kot je bila Šarčeva vlada. Ima pa seveda vso medijsko podporo in dokler ne bomo res potonili, se bo ta neoperativnost prikrivala,”

je prvih sto dni delovanja nove vlade Roberta Goloba za Siol.net ocenil podjetnik Matej Kovač. Veliko je imidža in poziranja, a bolj malo dela. Ustanavljajo razne projektne skupine, da bodo razpravljali, namesto da bi ukrepali.

Cerar: Če bi sklepali po vseh obljubah, se nam obeta samo dobro. Nova vlada je z delom začela dokaj intenzivno, to je tudi razumljivo in pričakovano, saj se nahajamo v obdobju, ko nam grozi resna kriza. Sestaja se z vsemi deležniki družbe, kar je dobro, a ne dovolj. Na koncu bodo morali sprejemati odločite. Poleg tega je vlada v tem času dala veliko obljub in zelo kmalu se bo videlo, katere so bile realne in katere ne. … Zaenkrat niso bili sposobni najti pravih predsedniških kandidatov. To je nenavadno. Koalicija s tako visoko podporo za zdaj nima svojih močnih kandidatov, bodisi posamezne stranke bodisi kot celota…

No, kot celota, kontinuiteta, imajo kandidatko, ki vodi v anketah ustvarjanja javnega mnenja in nikakor ni neodvisna, kot se deklarira.

Lukšič:  Bomo videli, koliko časa bo Golob zdržal … Glede na to, da gre za popolnoma novo stranko se je vlada zelo dobro odzvala na naloge, se pravi na reševanje energetske draginje (no, znižanje DDV in razne pomoči niso »znanost«, op.),

zdravstvene krize (HALO?- žilne opornice so zopet dražje, čakalne vrste se podaljšujejo kljub obljubam, zagotovilom in množičnim kadrovskim cunamijem v bolnicah in zavodih)

in na prekinjanje s tem, kar je slabega prinesla Janševa vlada (Kaj je bilo slabega Lukšič ne napiše,  pritiski na transparentno poslovanje STA(?), zahteve po objektivnosti medijev – informacij(?), pritiski na pravosodje(?), ni več šole na daljavo, ni dela na daljavo, vodni top, neprijavljeni shodi-kazni, …)

Dejansko je Golobova stranka Gibanje nastala z močnim ozadjem, Golob je le aparatčik globoke države, ki je bil »večmesečno medijsko profiliran kot nov odrešitelj« je pravilno povedal (Delo, 31.8.) FDV Marko Hočevar. Zanimivo, da je bil profesor takrat tiho. In še, Golob je stranke povezane v prejšnjo koalicijo označil za fašiste, jasno je povedal, da z njimi ne bo sodeloval (sic!).

Lukšič: Mislim, da gre zasluga predvsem predsedniku vlade, ki nosi glavno breme in se je vsega skupaj lotil na nov način (a prijazni nasmeški in sodelovanje z 8. marec N. Kovač?). Pri vseh glavnih projektih vlade je on prisoten, ko gre za zdravstvo je zraven, prav tako ko gre za zunanje zadeve in gospodarstvo. Tega do zdaj nismo bili vajeni, saj se je nekdanji predsednik vlade precej umikal, medtem ko Golob dela z ministrstvi na nalogah, ki so ključne. Zanimivo, a niso MSM kar naprej ponavljali kako se je Janša vtikal (!)  in bil povsod zraven, da vodi zunanjo politiko, zdravstvo …). Želel bi si sicer, da bi šli nekoliko bolj radikalno v reševanje energetske krize, se pravi ne samo tako, da pomagajo potrošnikom, ampak da omejujejo tudi monopoliste, ki nabijajo špekulantske cene.

Golob seveda ne bo omejil tistih, ki so skupaj z njim skušali privatizirati Gen-i, kjer je bila v času njegovega vodenja povprečna letna bruto plača (v letu 2021) za 60% višja od plače v letu 2020! Kako bo skrbni državni menedžer Golob utemeljil takšno povišanje plač, ki so sočasno strošek?

https://siol.net/novice/slovenija/sokantno-zaposleni-v-gen-i-je-povprecno-stal-vec-kot-minister-587428

Videtič: Premier bo v rekonstrukcijo vlade prisiljen prej, kakor je načrtoval
Če gledamo celotno vlado, bi jo lahko ocenili kot vlado počitnic. So se pa že profilirale ministrske ekipe, za katere lahko ocenjujemo, da bodo zadevam vsaj približno kos in na drugi strani ministrstva, ki sigurno ne bodo kos tej nalogi. Kot take vidim Tanjo Fajon, Emilijo Duh Stojmenovo, Tatjano Bobnar in Dominiko Švarc Pipan. Zaenkrat so se bolj izkazale v vlogi opozicijskih poslank in estradnih zvezd.

https://siol.net/novice/slovenija/kovac-ta-vlada-ne-zgleda-nic-bolj-operativna-kot-sarceva-587432

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine