15.1 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

(PREJELI SMO) Svobodni zakon o nalezljivih boleznih

Piše: Frančiška Buttolo

Saj človek ne more verjeti! Pa kaj se gre ta nova vlada? Zakon o nalezljivih boleznih sploh ni zakon, temveč brezoblično opravičilo oziroma zapoznela razlaga večjega dela Ustavnega sodišča, zakaj je oviralo in teptalo humana prizadevanja Janševe vlade za čim manj žrtev, še zlasti na začetku pandemije. Saj takrat  o njej ni bilo skoraj nič znanega, ni bilo niti dovolj mask, razkužil, respiratorjev, zdravstvenih oziroma bolnišničnih zmogljivosti,  o zdravilih ali cepljenju pa smo lahko samo sanjali.  Zadnje svetle žarke optimizma pa so zvečer pri poročilih  ugašale fotografije dolgih vrst vojaških vozil s krstami žrtev pandemije v Italiji. 

In kaj je takrat storila slovenska –  leva – opozicija? Razen stranke  gospoda Jelinčiča so vse druge, kot morski psi, ko zavohajo kri,  planile, ne le po vladni koaliciji Janeza Janše, to se je levi koaliciji zdelo premalo, planili so po prestrašenih in nemočnih državljanih, naj ne upoštevajo “Janševih diktatorskih ukrepov” in naj zahtevajo svobodo, ker je to njihova državljanska in občečloveška  pravica. Ustavno sodišče je podprlo leve upornike in celo revolucionarje. Podprlo je tudi pravico do množičnih okuževanj  na neprijavljenih protestih vsak petek ( pa še kdaj vmes). Še huje, Ustavno sodišče oziroma njegov večji del je v tem  strašnem –  kužnem – času s svojimi sklepi in izjavami podpiralo revolucionarne pozive k neupoštevanju ukrepov in pridruževanju protestnikom v boju za zmago komunističnih  revolucionarnih sil nekega Che Guevare, ki jih je vodil, včasih tudi skoraj gol, pri ljubljanski stolnici, le z angelskimi perutničkami –  v posmeh krščanskemu ponižnemu – suženjskemu –  upoštevanju proticovidnih ukrepov desnosredinske, zelo prizadevne vlade.

Tudi Golobova vlada ukrepa proti covidu, ki se širi zdaj. Ustanovila je komisijo, a njene sklepe lahko “skomunicira” samo njen politični sekretar. Ustavno sodišče pa je – očitno – kar samo sestavilo zakon, ki se imenuje “Bianco menica Svobodi za kakršno koli ukrepanje ali neukrepanje v primeru nalezljivih bolezni.”.

Skratka, političnim sekretarji, ki so v DZ prevzeli komando nad Svobodinimi poslanci, prevzemajo oblast tudi v drugih vejah oblasti, celo v strogo strokovni komisiji za zasčito pred covidom. So “komunikatorji” novi partijski sekretarji? Celo nova udba? Ko ve. Vemo le to, da jih je vse več, predvsem s FDV.

Frančiška Buttolo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine