1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

(PREJELI SMO) SLS: Usklajevanje izobraževalnega sistema s trgom dela je rešitev za mlade in gospodarstvo

Piše: C. R.

Naloga politike je uskladiti izobraževalni sistema s trgom dela in omogočiti mladim, ki so zaključili izobraževanje, zvezen prehod iz šolanja v zaposlitev.

Ljubljana, 26. maj 2021 – V SLS se zavedamo, da v Sloveniji vseh potencialov vzgoje in izobraževanja še nismo izkoristili, kar nam povzroča občutno gospodarsko in družbeno škodo. Soočamo se z velikimi razhajanji med rezultati izobraževalnega sistema in trgom dela. Ta trend povzroča situacijo, v kateri imamo na eni strani prevelik delež nezaposlenih mladih, na drugi strani pa veliko potrebo po določenih poklicnih profilih, ki jih pri nas ni. V veliki meri pa je taka neusklajenost tudi razlog za odliv visoko izobraženih mladih v tujino.

Velik del nezaposlenih je zaradi svojega profila izobrazbe nezaposljiv. Ker se s tem izgubljata talent in motivacija, se povzroča občutna gospodarska škoda, ki ustvarja socialne stiske, družbeno patologijo in posledično družbeno nestabilnost. Vse to lahko vodi v ekstremizem in nedemokratične družbene procese. Na drugi strani imajo uspešna slovenska podjetja prosta delovna mesta, za katera ne najdejo ustrezno izobraženih oseb. To preprečuje njihovo gospodarsko rast in s tem uspešnost Slovenije kot celote.

V SLS ocenjujemo takšno stanje za nesprejemljivo in nepotrebno. Zavzemamo se za uskladitev procesov izobraževanja in zahtev trga dela. Verjamemo, da bi z javno dostopnimi podatki o zaposljivosti po zaključku šolanja za posamezne šole, mladim omogočili, da z zavestno odločitvijo vplivajo na lastno prihodnost. Verjamemo, da bi bistveno pripomogla tudi krepitev programa karierne orientacije, ki bi bila del samega učnega načrta.

Dokončana izobrazba katerekoli stopnje mora mlademu človeku omogočiti zaposlitev in nato poklicno napredovanje. Mlade generacije so tiste, ki bodo oblikovale prihodnost Slovenije in Evrope, zato jim moramo s strateško načrtovano izobraževalno politiko zagotoviti možnost ekonomskega preživetja in poklicne rasti, s tem pa visoko kakovost delovanja celotne družbe.

Vir: SLS

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine