19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

(PREJELI SMO) Romana Tomc: ZDUS in Srebrna nit sta upokojence pustila na cedilu

Piše: Romana Tomc

V času vlade Janeza Janše so upokojenci z nizkimi pokojninami samo z dodatki dobili več kot 1000€. Vse to poleg rednih in izrednih usklajevanj ter ob popravkih krivičnih določb pokojninskega zakona za nazaj. Najbrž ni potrebno omenjati, da je bila takrat inflacija mnogo nižja. To so bili za upokojence dobri časi. Vlada je razumela njihov položaj in jim pomagala.

Vlada Roberta Goloba je upokojencem doslej namenila zgolj drobtinice. Govorjenje ministra Mesca, da je šlo v novembru in decembru lanskega leta za izredno usklajevanje pokojnin, je bilo zavajanje. Ne, ni šlo za izredno usklajevanje, šlo je zgolj za majhen dodatek, ki ga januarja ni več. Redna uskladitev, ki jo predvideva zakon, in seveda ni odvisna od dobre volje predsednika vlade ali pristojnega ministra, se bo zgodila februarja in bo po napovedih okoli 4,9%.

Takšen mačehovski in podcenjujoč odnos si vladajoča koalicija lahko privošči, ker ve, da so slovenski upokojenci navajeni potrpeti. Še posebej tisti, ki so celo življenje trdo delali.

Organizacije, zveze upokojencev in razni nevladniki, ki naj bi se borili za starejše, so jih pustili na cedilu. Pravijo da se trudijo, ampak je treba razumeti, da so pač taki časi in ne gre. Vdano podpirajo ekstremno levo ministrstvo. Še več, pred časom so jih ti, ki bi se morali zavzemati za upokojence, celo uspeli prepričali, da na dolgotrajno oskrbo lahko še malo počakajo. Kakšna škoda! Na drugi strani pa se, bolj kot za višje pokojnine, goreče zavzemajo za evtanazijo.

Več kot 620.000 prejemnikov pokojnin imamo v Sloveniji. Veliko njih v tem času, ko gredo cene hrane in energije v nebo, živi v na robu revščine ali pa čez. Hkrati ti, ki vsak dan razmišljajo, kaj bodo dali na krožnik, nemo opazujejo kako milijoni evrov državnega denarja odteka mimo njih. Večina pa tako ali tako ne ve, kaj se v ozadju dogaja, saj jim vladi naklonjeni mediji o tem ne povedo ničesar.

Če upokojenci sami ne bodo povzdignili glasu zase, ga zanje ne bo nihče.

Vse spoštovanje tistim, ki niso obupali in se borijo za dostojno življenje upokojencev ter zahtevajo, da vlada nanje ne pozabi.

Dostojna starost in primerna pokojnina za minulo delo v razvitem demokratičnem svetu nista politično vprašanje, ampak minimalna civilizacijska norma. Pri nas je pravica do pokojnine zapisana celo v ustavo. Vlada kakršnekoli barve ima dolžnost, da to pravico udejanji.

Evropska poslanka Romana Tomc

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine