18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

(PREJELI SMO) Referendum o vodah je nepotreben

Piše: Ivan Tomše

Spoštovani,

V nedeljo naj bi na referendumu odločali o “pitni vodi”, čeprav sporni zakon sploh ne govori o pitni vodi. Pitno vodo v Republiki Sloveniji varuje Ustava RS.

Na področju dimnikarstva nam inšpekcije grozijo z merjenji izpustov emisij iz peči na drva. Slovenija je edina država v Evropski Uniji, ki naj bi izvajala te meritve. Poskusno jih le na določenem številu peči izvaja Nemčija, ki želi dobiti potrditev, ali so take meritve sploh potrebne.

Vse peči (male kurilne naprave) so testirane v laboratorijih in imajo podatke o emisijah, oziroma izpustih v okolje. Meritve na terenu ne morejo biti verodostojne, saj so peči priključene na zelo različne dimne cevi, zato je lahko vleka različna.

Slovenska stroka je že potrdila, da gre za meritve, ki ne bodo koristile ničemur. Šlo bo za lažne meritve. Poleg tega dimnikarji zavračajo meritve, saj število meritev, ki naj bi jih opravili v enem dnevu, ne bodo pokrili dejanskih stroškov.  Celica merilna naprave naj bi bila neuporabna po 3 do 5 meritvah. Cena celice pa je okoli 300 evrov. Dimnikarji pravijo, da bodo raje plačali kazen (cca 1.000 EUR/na leto), kot, da se bodo ukvarjali z meritvami na drva.

V jeseni nas torej čaka zelo zanimiva politika dimnikarskih inšpekcij.

Pitna voda je v Republiki Sloveniji zavarovana na najvišji možen način, njeno varovanje je zapisano v Ustavi RS.

Če zakon, o katerem naj bi glasovali v nedeljo na referendumu, ogroža pitno vodo, potem bi morali predlagatelji referenduma dejansko zahtevati ustavno presojo na Ustavnem sodišču RS in ne zganjati nepotrebnih stroškov zaradi razpisa referenduma.

Zaradi napačne uporabe prava, bi bilo verjetno mogoče zoper predlagatelje uvesti zahtevek o povrnitvi stroškov referenduma.

Zakon velja na referendumu podpreti, glasovati torej ZA, seveda, če se sploh odločite, da na referendum greste, saj razpis referenduma ni v skladu z zakonodajo v RS.

Ivan Tomše, Posavje

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine