13.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

(PREJELI SMO) Referendum o oblasti

Piše: Ingo Falk Pasch Wallersberg

Za nami je referendum o noveli zakon o vodah, katerega so se množično udeležili nasprotniki zakonskih sprememb in dopolnitev – in USPELI! Zakon je padel !
Kakšna euforija pri političnih nasprotnikih sedanje Vlade ! Prinašalka te izjemne, odlične vesti v večernih, predvsem pa v zadnjih nočnih poročilih „Odmevi“ na dan izvedenega referenduma, TV Slovenija v podobi svojega poročevalca g. Igorja E. Berganta sploh ni mogla prikriti svojega velikega zadoščenja. Vidno zadoščenje pa je bilo na TV ekranih mogoče spremljati še posebej pri vodilnih politikih sedanje opozicije, zlasti tov. Tanji Fajon in seveda večno užaljenemu komiku, samo-odstopljenemu predhodnemu predsedniku vlade (ki bi očitno sedaj naknadno s partnerji, ki jih je izigral, ponovno sestavljal vlado). Res je treba pritrditi – v visoki slovenski politiki imamo pravo komedijo zmešnjav, ki meji že na resnično pokvarjenost. Zvesto ji asistirajo večinski, rdeče zlepljeni mediji – na čelu seveda z vsemogočno priviligirano državno TV hišo, trenutno neposredno usmerjeno proti Vladi te iste države. Seveda je ta TV takoj spremenila referendum o vodah  v referendum  o Vladi. Voditelj oddaje g. Igor E. Bergant je na TVS svoja novinarska sogovornika dr. Nežmaha in dr. Žerdina v naknadni oddaji o izidu tega referenduma izzivalno spraševal o tem, ali mora Vlada zaradi tega neuspeha na referendumu pasti – želenega odgovora od njiju (ki sta izkušena novinarja) ni dobil. Barka TV Slovenije, ki bi rada pristala v varen pristan rdečega obdobja, vsaj za zdaj ostaja v nemirnih vodah demokracije.

Referendum o vodah ni bil referendum o Vladi.

A ko smo že pri tej temi, je treba opozoriti vsaj še na dvoje:

Minister Andrej Vizjak je utemeljeno opozoril, da se naravo-varstveniki žal niso oglasili, ko je (celo ob zelo spornih upravnih dovoljenjih) potekala gradnja kanala fekalij skozi največji vodonosnik. Vprašanje, ki ni dobilo odgovora, za vse, ki sta jim tako narava kot zdravje ljudi pomembna, še vedno boleče odmeva.

Vendar je treba tudi ministra vprašati, zakaj se ob številnih pripombah strokovnih inštitucij in naravovarstvenikov pred sprejetjem tega zakona, pa tudi še po njegovem sprejemu v Državnem zboru ni bil pripravljen z njimi resnično poglobljeno pogovoriti ? Zakaj odklanja tudi sedaj – ko je izid tega zakonskega projekta znan – to sodelovanje – tako z naravo varstveniki kot še posebej s kritično stroko ?

Slovenija smo majhna država.

Sam ljudi, ki jim je narava resnična skrb, spoštujem. Da je v Sloveniji voda ustavno zavarovana dobrina, podpiram. Celo več – celotna narava, v kateri smo, t.j. tudi zemlja in zrak ter vse naravno stvarstvo, je neločljivo povezana z nami – je naše resnično življenje in smrt.  Ne pozabimo tega !

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine