30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

(PREJELI SMO) Prof. Boris Pahor bo za vedno zgled predanosti človeku in slovenskemu narodu

Piše: Svet slovenskih organizacij

Svet slovenskih organizacij se klanja prof. Borisu Pahorju ob njegovi smrti in izraža sinu Adrijanu, hčerki Maji in ostalim ožjim sorodnikom iskreno in občuteno sožalje ter bližino.

Prof. Boris Pahor je bil del slovenske narodne skupnosti, ki je po prvi svetovni vojni prešla pod Italijo. S to narodno skupnostjo je delil svetle in temne trenutke ter z leti postal vodilna osebnost na področju kulture, umetnosti in politike. Izkušnja fašističnega tlačenja Slovencev na Primorskem in trpljenje v nacističnih taboriščih so Borisa Pahorja izoblikovali v velikega evropskega in svetovnega humanista, ki je dostojanstvo človekove osebe in življenja postavljal vedno na prvo mesto. Prizadevanje za osnovne človekove pravice ga je zaznamovalo za vse življenje. Na tem temelju je nastalo svoje verjetno najbolj poznano knjižno delo Nekropola, ki je doživela svetovni uspeh. Bil je bil prejemnik številnih priznanj, med katerimi Prešernovo nagrado, srebrni častni znak Republike Slovenije in francoski red legije časti. V tem smislu je s svojo osebo, na katero so se obračali svetovni mediji, bil prvi ambasador Slovencev v Italiji.

Prof. Boris Pahor je bil med tistimi, ki so doživeli požig Narodnega doma v Trstu. To ga je zaznamovalo in se je odražalo v svojih številnih knjižnih in literarnih stvaritvah. V poseben ponos nam je, da smo skupaj z njim 13. julija 2020 proslavili vrnitev te simbolne in zgodovinske slovenske palače. Posebno simbolno moč je pri tem imela podelitev najvišjih državnih priznanj, ki sta jih prof. Borisu Pahorju izročila predsednika Italije in Slovenije.

Med Slovenci na Tržaškem in tudi v širši deželni razsežnosti je bil prof. Boris Pahor pobudnik revij, ki so v slovensko javnost uvajale sodobne zamisli o narodni prihodnosti. Prav te zamisli so danes še aktualne. Poseben pomen Pahorjevi viziji o slovenskem narodu daje njegova prepričanost in vztrajnost pri zagovarjanju in doslednosti, za kar je osebno drago plačal. Kot zgledni primer tega želimo poudariti njegov tesen odnos s slovenskim književnikom, filozofom, poetom in politikom Edvardom Kocbekom, kateremu je omogočil izpoved o izvensodnih pobojih slovenskih domobrancev v prvih povojnih letih. Pri tem pa je prof. Boris Pahor ohranil visoko vrednost narodno-osvobodilnega boja slovenskega naroda proti fašistični in nacistični okupaciji ter preganjanju. Boris Pahor se tako uvršča med glavne borce proti totalitarizmom, saj je moral na svoji koži okusiti hude posledice fažizma, nacizma in komunizma, ki so v 20. stoletju kruto prizadeli naše kraje, Evropo in svet.

Z odhodom prof. Borisa Pahorja se v slovenski narodni skupnosti odpira velika praznina, ki jo bo mogoče zapolniti le z zvestobo načelom, na podlagi katerih je prof. Boris Pahor živel, delal in ustvarjal. Naša naloga bo torej, da kot slovenska narodna skupnost v Italiji še naprej vztrajamo pri najvišjem vrednotenju naše narodne identitete in jezika, enotnosti in narodne svetovljanskosti, ki slovenski narod uvršča v evropsko družino osnovano na spoštovanju človeškega življenja in dostojanstva osebe.

Dragi prof. Boris Pahor naj vam bo lahka slovenska zemlja in Bog-Oče milostljiv plačnik. Počivajte v zasluženem miru.

Trst, 30. maja 2022                                                   Svet slovenskih organizacij

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine