13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(PREJELI SMO) Praznovanje jubileja slovenskega parlamentarizma

Piše:  Študijski center za narodno spravo

Na današnji dan pred tridesetimi leti, 23. decembra 1992, je potekala konstitutivna seja Državnega zbora in Državnega sveta Republike Slovenije. Po sprejetju Ustave RS leta 1991 in prvih volitvah v Državni zbor, ki so potekale 6. decembra 1992, je bila ta dan osamosvojitvena skupščina razpuščena in se je prvič konstituiral Državni zbor. To je torej dan, ki je postavil nove temelje slovenskega parlamentarizma in nadalje tlakoval in zaznamoval slovensko pot v samostojnost. Državni zbor je danes osrednja, najvišja predstavniška in zakonodajna institucija Republike Slovenije.

Ob tem jubileju je Študijski center za narodno spravo v sodelovanju z Državnim svetom RS organiziral znanstveno konferenco z naslovom PARLAMENTARIZEM NA SLOVENSKEM V ZGODOVINSKI PERSPEKTIVI. Na konferenci so sodelujoči referenti predstavili politične, pravne in kulturne izvore sodobnega slovenskega parlamentarizma, kot so se razvijali od srednjega veka pa vse do danes.

Vabimo vas da prisluhnete dr. Tomažu Ivešiću, Alojzu Kovšci, dr. Petru Jambreku, dr. Alenki Jelovšek, dr. Janku Prunku, dr. Andreju Naredu, dr. Vanji Kočevar, dr. Matevžu Koširju, dr. Jerneju Kotarju, dr. Stanetu Grandi, dr. Teodorju Domeju, dr. Andreju Rahtenu, dr. Alešu Mavru, dr. Juriju Perovšku, dr. Damjanu Hančiču, dr. Heleni Jaklitsch, dr. Marjetki Rangus, dr. Jelki Piškurić, dr. Ireni Selišnik, mag. Lei Vrečko in dr. Željku Osetu.

Vljudno vabljeni k poslušanju na povezavi:

1.dan_PARLAMENTARIZEM NA SLOVENSKEM V ZGODOVINSKI PERSPEKTIVI_Državni svet, 28.11.2022

https://www.youtube.com/watch?v=rOsg_eH3xpE

  1. dan_PARLAMENTARIZEM NA SLOVENSKEM V ZGODOVINSKI PERSPEKTIVI_Državni svet, 29.11.2022

https://www.youtube.com/watch?v=DFn4_MjpbMw

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine