16.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 maja, 2022

(PREJELI SMO) Pravosodni minister in »neodvisno« tožilstvo (odstop ministrice L. Kozlovič)

Piše: Iva Pavlin Žurman

»Pravosodni minister je branitelj ustavnosti in zakonitosti« – izjava nekdanjega ministra Aleš Zalarja (Delo, 28.5.2021, stran2), ki je komentiral odstop ministrice Lilijane Kozlovič.

Septembra 2014 je postal pravosodni minister Goran Klemenčič, ki je »branil ustavnost in zakonitost« tako, da je ignoriral obsežno študijo dr. Lovra Šturma o kršenju človekovih pravic s strani posameznih sodnikov v posameznih sodnih postopkih (gre za natančen poimenski seznam sodnikov in njihovih kršitev).

V samem vrhu kršiteljev se je znašel takratni predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki se oktobra 2014 ni odzval vabilu na sejo državnozborske komisije za peticije, človekove pravice … (udeležila sem se jo kot povabljena članica Odbora 2014). Poslal je Gregorja Strojina, vodjo Službe za odnose z javnostmi pri VSRS .

Koalicijski poslanci so sejo obstruirali (prvi je odšel SD Matjaž Han), v medijih o seji komisije in študiji kršenja človekovih pravic takrat niso pisali, v časopisu Delo je bila le nesramna izjava (rubrika Izjava dneva) sodelujočega ministra Klemenčiča, nekdanjega študenta g. Šturma (je povedal na seji), da je šlo za tiskovno konferenco SDS. Sarkazem gospoda ministra, ki ga vsebina kot kaže ni zanimala!

Naj spomnim, »pošteni predsednik« VS Branko Masleša (nekoč partijski sekretar – https://www.dnevnik.si/1042399809) se ni izločil iz senata (kontaminacija) v primeru Patria, ko je šlo za varstvo zakonitosti (pritožba J. Janše).

Danes je Gregor Strojin zopet v vrhu sodne uprave (za časa ministrice SD Katičeve pod Šarčevo vlado je postal državni sekretar), kjer je tudi Tina Brecelj (danes vodja službe za odnose z javnostmi), ki je bila pod Cerarjevo vlado državna sekretarka pri Klemenčiču.

Tina Brecelj je sicer partnerka podpredsednika vrhovnega sodišča Miodraga Đorđevića, ki je izrekel suspenz sodniku Radonjiću, ki je »napačno sodil« – je aprila 2019 oprostil dr. Milka Noviča. Novič je bil dec. 2017 pravnomočno obsojen za umor direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika (dva mafijska strela pred Via Bono, decembra 2014), čeprav bi takrat moral biti nevidni dron, ki bi letal med Žaucerjevo in Via Bono (misija nemogoče). Česar pa ni bila sposobna ugotoviti niti specialna državna tožilka Blanka Žgajnar (tožilka, ki je zamudila z vložitvijo obtožnice proti županu Z. Jankoviču – primer farmacevtka), niti direktor NPU Darko Majhenič, niti tisti sodniki(ce), ki so krivo sodili. Tožilka Žgajnarjeva bi po šestih letih še vedno preganjala Noviča (skupaj z odvetnikom »naročnikov« M. Kuničem), če ne bi, tik pred zastaranjem, sodnica Sinja Božičnik Noviča oprostila in rešila »čast sodišča«.

Nekdanjega LDS (zares?) ministra Zalarja sprašujem:

»Kateri minister je v obdobju dec. 2014 – dec.2020 branil ustavnost in zakonitost?«

Politika v sodstvu? Kje pa, sodstvo je vendar neodvisna veja oblasti, ki se je ne sme kritizirati, posamezniki le naključno krožijo med to vejo in izvršno vejo oblasti! Le prave vere moraš biti!

Janša krši ustavo, kričijo štirje politični papagaji in njihovi medijski in pravosodni apologeti.

V petek, 28.5.2021, pa so na ulice pripeljali še znane in neznane rdeče uličarje (»bicikliste).

P.S. : 27.5.2021 je »eminentni« pravnik Saša Zagorc, profesor na PF v Ljubljani, ki ni pisnil ob nezakonitem procesu Patria, seznanil bralstvo časopisa Dela (kjer brez prestanka »sekajo« po  J. Janši in SDS)  o pravnem pobalinstvu(sic!) vlade, »saj vlada (alias JJ) črkobralsko razume zakon, da bi moral državnotožilski svet nujno in brez izjeme predlagati točno tri kandidate za evropsko delegiranega tožilca«. No, ko gre za pravoverne kandidate, sta za Zagorca dovolj le dva. Sama mislim, da je vedno bolje če izbiraš med več kandidati. Je mogoče problem, ker tretji ne bi bil všeč t. i. pravni stroki (globoki državi)?

Glede zaupanja v strokovnost in resnicoljubnost tožilstva v Sloveniji me zanima, če je specializirano državno tožilstvo že začelo z novo preiskavo umora dr. Janka Jamnika ali pa čakajo na »dokaze o vpletenosti eminentnih naročnikov umora«, ki naj bi jim jih priskrbeli odvetniki nedolžnega M. Noviča? Obstajajo vsem znani posnetki kamer dogajanja na parkirišču v času umora, pa tudi priče, ki marsikaj vedo. So ustrahovane?

https://dosjemilkonovic.si/post/581251/zakaj-specializirano-drzavno-tozilstvo-sdt-ne-nadaljuje-z-iskanjem-krivcev-za-umor-dr-janka-jamnika

Iva Pavlin Žurman, Solkan

Sorodne vsebine