12.8 C
Ljubljana
sobota, 15 junija, 2024

(PREJELI SMO) Pavel Rupar v imenu iniciative “Glas upokojencev” piše predsedniku ZDUS Janezu Sušniku

Piše: Pavel Rupar

Spoštovani. Pišem vam kot predsedniku Zveze društev upokojencev. Obnavljam staro poznanstvo še iz časov bivše države, ko ste bili direktor Alpetour-ja in kasneje, ko ste nekajkrat prišli k meni na občino, ko sem bil še župan, predvsem pa zato, da vam kot, upam, zainteresirani strani, predstavim našo pobudo.

Najbrž veste, da smo povsem spontano ustanovili »Glas upokojencev«, ljudsko iniciativo, ker je iz ljudstva res nastala! Vse prevečkrat namreč beremo klice na pomoč upokojencev na družbenih omrežjih, njihovo trpljenje, ker jih skrbi, kako bodo preživeli zimo, plačali elektriko, kupili nekaj hrane, da o bojazni, kako bodo zmogli nastanitev v domovih, sploh ne govorim. Starejši namreč nočemo in ne želimo biti breme mladim, toda marsikdo brez pomoči otrok in vnukov sploh ne zmore več preživeti!

Ljudje se upravičeno sprašujejo, kaj so počeli vse življenje, da je bilo vse zaman, ker danes nimajo niti za hrano, kaj šele kaj več! Resno se sprašujejo in drsijo v depresijo od groze, da je bilo njihovo življenje neplodno, brez uspehov, da so ostali brez plačila za trdo garanje! Lepo je videti stran ZDUS-a, kjer so objavljeni posnetki plesnih točke iz Broadwaya, fotografije z izletov in piknikov, nikjer pa ni zaslediti skrbi za večino od 600 000 ljudi, ki so v pokoju! Nazadnje smo lahko videli fotografijo vašega obiska pri predsedniku vlade dr. Robertu Golobu ob informaciji, da bodo upokojenci deležni 4,5 % deleža pokojnine zadnja dva meseca v preteklem letu!

Žal pa januarja v novem letu tudi tega ne bo več. Toda vi ste molčali. Pa sem dodal k drugim zapisom še svojega na Facebooku, da se je treba upreti pasivnosti, dvigniti glas, biti slišan in povedati vsem, da smo v težavah! In tako se je začela ljudska iniciativa..

Odziv je bil neverjeten! Mnogo sporočil je bilo tudi iz društev upokojencev, predsednikov. Na žalost pa oglušujoča tišina od vodstva. Nič o potrebi za uskladitev z inflacijo, nobenih dodatkov! Toliko bolj so zadele novice, da je dr. Golob mimo zakonov in uredb podaril sodnikom 600 evrov kar tako, da bodo zdravniki (zasluženo!) dobili pet plačnih razredov, oglasili so se šolniki, policisti, gasilci..

In pri vsem tem, kje so pa upokojenci?

Ker ne morem verjeti, da ste se iz tega spanja, skupaj z drugimi, zbudili ravno na dan sklica naše tiskovne konference in jo tudi vi po nekaj letih sklicali na isti dan in isto uro, kot smo jo v ljudski iniciativi in to javno objavljali že dva dni prej! Še več: potem ste jo prestavili dve uri pred našo.. Naključje? Vendar zdaj ni čas za očitke. Stanje je preveč resno. Zato vam danes pošiljam

VABILO K SODELOVANJU ZDUS-a z našo Ljudsko iniciativo »Glas upokojencev«!

Prepričan sem, da smo le skupaj zares močni in pravi sogovornik za ljudi, ki od nas nekaj pričakujejo!

Vse dobro,

Ljubljana 20. januar 2023

Pavel Rupar

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine