15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

(PREJELI SMO) Omejevanje pravice do stavke ne bo rešilo propadanja javnega zdravstva

Piše: Fides

V sindikatu Fides smo razočarani, da se je uresničila napoved o sprejemu novele Zakona o zdravniški službi. Menimo, da takšno ravnanje predstavlja nevaren precedens, ki ne bo vplival le na pravico do stavke zdravnikov. Takšno ravnanje pomeni, da si lahko vlada vzame pravico, da s pozicije moči enostransko in samovoljno posega v ustavne pravice vseh zaposlenih v javnem sektorju. V demokratičnih sistemih odločitve oblasti niso absolutne. Zaupamo v pravno državo, zato bomo za zaščito pravic zdravnic in zdravnikov sprožil postopek presoje ustavnosti novele pred Ustavnim sodiščem RS.

Vlada je z vztrajanjem pri sprejemu novele Zakona ponovno pokazala, da resnično ne razume, v kakšnem stanju je slovensko javno zdravstvo. S sprejemanjem nerazumnih ukrepov se bodo razmere samo še poslabšale in nas žal od dejanskih rešitev le oddaljile.

Iz včerajšnje razprave v Državnem zboru je bilo razvidno, da je namen novele onemogočanje zdravniških stavk, zdaj in v prihodnje, kar je znak, da gremo kot država po poti nedemokratičnih sistemov. Je tudi sporočilo slovenskim zdravnicam in zdravnikom ter vsem zaposlenim v zdravstvu, ki se jih novela zakona dotika, da se bo za zaščito njihovih demokratičnih pravic morda treba obrniti na evropske institucije.

Pravica zdravnikov do stavke je v Sloveniji že po trenutno veljavni zakonski ureditvi zelo omejena in bistveno posega v možnost izvajanja stavke ter brez dvoma zagotavlja več kot sorazmerno varstvo ostalih ustavnih pravic, kar je razvidno tudi iz dejanskega stanja ob trenutni stavki, tekom katere se izvajajo vse nujne zdravniške storitve, s katerimi se zagotavlja spoštovanje drugih ustavnih pravic državljanov Republike Slovenije. Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da v številnih evropskih državah stavka zdravnikov poteka tako, da na delovnem mestu zdravniki sploh niso prisotni.

Spremembe zakona so bile sprejete izključno z namenom vzpostavljanja pogojev za zakonito zajezitev trenutne stavke zdravnikov in odpravo neustavnega stanja, ki ga je vlada povzročila s spornim odlokom. S praktično enako vsebino zdaj zakon v minimum delovnega procesa med stavko vnaša naloge, ki po svoji vsebini nikakor ne upravičujejo posega v ustavno pravico do stavke, tudi ne z argumentacijo varstva drugih ustavnih pravic. Novela zakona tako predstavlja izrazito nesorazmeren in prekomeren poseg v ustavno pravico zdravnikov do stavke in to pravico dejansko ukinja.

Poleg tega se po našem mnenju zakonskih sprememb, s katerimi se tako grobo posega v ustavno pravico do stavke, ne sme sprejemati drugače kot po rednem zakonodajnem postopku, saj je le v okviru takega mogoče ustrezno tehtanje primernosti predlaganih sprememb, tudi z ustavnopravnega vidika, že v fazi sprejemanja zakona. Ta možnost je bila s postopkom sprejemanja v tem primeru odvzeta, z očitnim namenom da se poseže že v trenutno trajajočo stavko zdravnikov, torej z interventnim namenom, kar pa je po našem prepričanju povsem nedopustno.

Zaradi vsega navedenega bo sindikat FIDES tudi zoper to spremembo Zakona o zdravniški službi sprožil postopek presoje ustavnosti spremembe pred Ustavnim sodiščem RS.                                                                                                 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine