12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

(PREJELI SMO) Očistimo naše gore za varnejši korak na (zasneženih) planinskih poteh

Piše: Zavarovalnica Triglav

Vseslovenska akcija Zavarovalnice Triglav v 14. sezono s Tečajem zimske hoje v gore za družine

Akcija Očistimo naše gore je v novo, že 14. sezono vstopila s Tečajem zimske hoje v gore za družine. Pri Domu pod Storžičem so organizatorji akcije skupaj z Zavodom za varstvo pred snežnimi plazovi ljubiteljem gora različnih generacij omogočili izkušnjo hoje v zimskih razmerah in podali koristne nasvete za varen obisk (zasneženih) planinskih poti. S poudarkom na skrbi za varnost pohodnikov ter planinskih poti in postojank bo tradicionalna vseslovenska akcija nadaljevala svoje dozdajšnje delo tudi v letošnjem letu.

»V novi sezoni nadaljujemo s prizadevanji za večjo varnost obiskovalcev gora na treh ravneh: z opremljanjem pohodnikov z nasveti za varno in odgovorno hojo v hribe, skozi sodelovanja, v katerih podpiramo obnovo planinskih poti, in z aktivnostmi, s katerimi skrbimo za večjo požarno varnost planinskih koč. Zavedamo se, da se varnost v gorah začne pri vsakem planincu. Zato smo ob začetku letošnje sezone organizirali tečaj, ki je 10 družinam omogočil, da na sproščen, interaktiven in predvsem varen način spoznajo teorijo in prakso zimskega obiskovanja gora,« je na dogodku za družine uvodoma povedala Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore v Zavarovalnici Triglav.

Trije poudarki za varen družinski zimski obisk gora

Da bi se poleg sankanja, smučanja in drugih aktivnosti na snegu družine z otroki lahko varno podale tudi na pravi zimski pohod, so na Tečaju zimske hoje v gore za družine praktične nasvete prikazali predstavniki Zavoda za varstvo pred snežnimi plazovi. Napotke za družine in posameznike, ki se želijo podati v gore pozimi, so strnili v tri ključne poudarke:

  1. Pri izbiri cilja naj se pohodniki vprašajo, kakšne so njihove zmožnosti

Priporočljiva je izbira ture, ki so jo planinci prehodili že v kopnih razmerah in vedo, kateri deli so lahko bolj izpostavljeni. Poleg snega, poledenelih poti, nizkih temperatur, spremenljivih vremenskih razmer in krajšega dneva, naj starši, ki se na pohod podajajo z otroki, razmislijo tudi o tem, da se najmlajši v takšnih razmerah hitreje utrudijo, so prej lačni in jih prej zazebe. Pri podajanju na prve zimske pohode je ne glede na starost otrok priporočljivo izbrati krajše in lažje dostopne cilje. Ko se pohodniki privadijo na drugačno hojo in razmere, lahko ture tudi podaljšujejo. Pri tem je treba opozoriti, naj se tudi ob dobri pripravljenosti družine z otroki podajo v sredogorje, saj visokogorje za mlade planince pozimi ni primerno.

foto: Zavarovalnica Triglav

  1. Družine naj se na izlet pripravijo skupaj

Priprava na turo naj poteka v veselem vzdušju: starši lahko skupaj z otroki pripravijo nahrbtnik, vanj pravilno zložijo rezervna oblačila, nujno opremo, kot so na primer sončna očala, naglavna svetilka, manjša prva pomoč, palice, pa tudi pijačo in malico. Otroka naj že vnaprej seznanijo s potjo in mu povedo, kaj zanimivega ga čaka. A tovrstna priprava ni dovolj: neposredno pred odhodom na turo naj odrasli pohodniki preverijo tudi vremensko napoved in podatke o morebitnih plazovih.

  1. Glavni cilj naj bo sproščen pohod in varna vrnitev na izhodišče

Med potjo naj starši skupaj z otroki opazujejo naravo, iščejo in prepoznavajo sledi divjih živali v snegu, še posebej pozorni pa naj bodo tudi na markacije, ki so pogosto prekrite s snegom. Ker so zimski pohodi napornejši, naj si družine med potjo vzamejo dovolj časa za počitek in igro. Le s primernim tempom in brez prevelikega naprezanja bodo na cilj ter nato nazaj na izhodišče varno prišli vsi člani družine.

Predloge poti, ki so primerne za zimski izlet v gore za družine, in podrobnejše nasvete, kako se pripraviti na prve zimske pohode, so predstavniki Zavoda za varstvo pred snežnimi plazovi in Zavarovalnice Triglav strnili tudi v članku »Kam in kako z otroki na hribovski pohod pozimi« na portalu Vse bo v redu.

foto: Zavarovalnica Triglav

Vstop v 14. sezono akcije Očistimo naše gore v številkah

Z akcijo Očistimo naše gore Zavarovalnica Triglav že 14. leto zapored uresničuje svojo trajnostno usmerjenost in si prizadeva za ohranjanje čistih gora, spodbuja oblikovanje trajnostne skupnosti ambasadorjev akcije ter skozi različne aktivnosti krepi varnost v gorah. Organizatorji akcije so do sedaj zabeležili naslednje številke:

  • s Tečajem varne hoje v gore pozimi so organizirali že drugi dogodek, na katerem skupaj s strokovnimi partnerji družinam omogočajo praktično spoznavanje nasvetov za varen obisk gora.
  • v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije so organizirali že 5 glasovanj Naj planinska pot in 4 poti po izboru pohodnikov tudi obnovili. Letos bodo glasovanje omogočili že 6. zapored.
  • do sedaj je akcija pridobila skoraj 36.000 ambasadorjev, ki na družabnih omrežjih dejavno soustvarjajo skupnost ljubiteljev čistih planin.
  • na dogodkih akcije, ki so bili namenjeni čiščenju planinskih poti, so planinci očistili naravo že za več kot 30 ton smeti.
  • organizatorji akcije so v sodelovanju s strokovnimi partnerji s protipožarnimi ampulami in samodejnimi gasilniki opremili že več kot 90 planinskih koč in domov.

S tovrstnimi aktivnostmi bodo v Zavarovalnici Triglav nadaljevali tudi letos in tako še naprej podpirali varen ter odgovoren obisk slovenskega gorskega sveta.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine