6.3 C
Ljubljana
četrtek, 29 februarja, 2024

(PREJELI SMO) NSKS ostro protestira proti ukinitvi magistrskega študija slavistike na Alpe Jadranski univerzi v Celovcu

Piše: Narodni svet koroških Slovencev

Kot je razvidno iz dopisa celovške univerze študirajočim slavistike, naj bi se možnost magistrskega študija ukinila že jeseni 2022. Inskribiranje da je možno le še do 11.07.2022. 

NSKS tem načrtom Alpe Jadranske univerze v Celovcu ostro nasprotuje, saj tak korak vnaprej ni bil dogovorjen z narodno skupnostjo! Ta odločitev pa bi imela usodne posledice za Slovensko narodno skupnost na Koroškem:

  • Na avtohtonem naselitvenem in življenjskem prostoru narodne skupnosti se ukinja možnost študija slovenščine – popolnoma nerazumljivo in neodgovorno;
  • Pripadniki narodne skupnosti bi bili prisiljeni, da se odselijo na druga študijska mesta – bodisi Gradec ali Dunaj – ker Celovec polnovredne ponudbe v prihodnje nima več;
  • Ukinitev slavistike, posledično tudi slovenistike, je v času, ko je pomanjkanje kadrov na tem področju vedno večje, popolnoma proti trendu časa in potrebam ob vedno večjem interesu po znanju slovenščine in po izobraženem osebju;
  • Dežela Koroška z njeno univerzo v Celovcu bi izgubila kvalitetno ponudbo študija slovenščine v Celovcu v času, ko je potreba po učenju jezika narodne skupnosti od jasli do univerze največja;
  • Ukinitev masterskega študija slovenistike v Celovcu je v popolnem nasprotju z duhom določil 7. člena ADP, ki posveča posebno pozornost jezikovnemu izobraževanju pripadnikom narodne skupnosti. Koroški Slovenci moramo imeti možnost izobraževanja v materinščini od jasli do univerze.
  • Ukinitev pa je tudi v nasprotju s členom 8 Avstrijske zvezne ustave, ki prepoveduje poslabšanje položaja slovenske narodne skupnosti. Odprava masterskega študija bi pa bila alarmantno poslabšanje situacije.
  • Ob podpisu ADP leta 1955 univerze v Celovcu še ni bilo – da se ukinja ponudba masterskega študija leta 2022, je nelogično, proti trendu časa in jasno proti interesom narodne skupnosti. 

Če se celovška univerza želi tudi vnaprej imenovati »Alpe-jadranska«, potem naj masterski študij ohrani. Če ne, pa naj črta dodatek »Alpe-jadranska« iz svojega imena in se imenuje »Alpska univerza«. Vse to je še en dodaten dokaz, kaj se dogaja v časih dobre klime na Koroškem. 

Celovec, 06. 07. 2022

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine