17.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

(PREJELI SMO) Nobena država ne bi smela biti izločena iz svetovnega boja proti covidu-19 in načrtov okrevanja po pandemiji

Piše: Katharine Chang 

Pandemija covida-19 je opustošila svet in terjala zelo velik davek na zdravje in življenje človeštva. Zabeleženih je bilo že več kot 146 milijonov potrjenih primerov okužbe s koronavirusom in izgubljenih več kot tri milijone dragocenih življenj. Odkar je pred dobrim letom dni generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izbruh covida-19 označil za izredno stanje svetovnih razsežnosti (PHEIC), se z vseh koncev sveta vrstijo številni pozivi k združenemu boju proti virusu.

Strinjam se z gospodom Tedrosom, da bi to moral biti združen boj. Vendar, WHO ne podpira vseh držav sveta pri spopadanju s pandemijo. Tajvan je na žalost še vedno izključen iz tega skupnega boja proti pandemiji. Pred virusom, ki ne pozna meja, pa ni nihče varen, dokler nismo varni vsi.

Model Tajvana ponuja svetu odličen zgled. Tajvanska vlada si je namreč prislužila svetovno priznanje in pohvalo za vrsto ukrepov, s katerimi je dokazala, da »Tajvan lahko pomaga, in da Tajvan pomaga.« Pandemija je okrepila mednarodno pritrditev pomenu in nujnosti vključenosti Tajvana v mehanizme globalnega sodelovanja za preprečevanje bolezni, ter mu prinesla izjemno raven podpore za sodelovanje v WHO. Na zasedanjih Generalne skupščine WHO v maju in novembru 2020, so voditelji in visoki vladni uradniki številnih držav, vključno z ZDA, Japonsko, Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo, Francijo, Združenim kraljestvom, Nemčijo, Dansko, Nizozemsko in Švedsko, ter več kot 1.700 poslancev iz več kot 80 držav, tudi iz Slovenije, pozvali WHO, da naj Tajvan sprejme pod svoje okrilje. Mednarodni mediji pa so v podporo Tajvanu objavili več kot 3.500 poročil in člankov.

18. maja 2021 je Tajvan zabeležil skupno vsega 2.260 potrjenih primerov okužbe in 14 smrtnih primerov od začetka izbruha covida-19. Razlog za veliko mednarodno podporo Tajvanu ne tiči le v njegovi uspešni zajezitvi koronavirusa, temveč tudi v

tem, da je Tajvan uspel s pomočjo svojih demokratičnih izkušenj. Tajvanski model namreč vključuje številne dejavnike, kot so odprti podatki, odprta vlada, analiza velikih količin podatkov v aplikacijah in zdravstvenih storitvah ter vključevanje državljanov v demokratične postopke odločanja. Še zlasti za demokratični svet, bi sodelovanje Tajvana v WHO, prineslo koristi.

Dodaten izziv v boju proti pandemiji je preprečevanje drugih večjih svetovnih izbruhov bolezni. WHO preučuje ukrepe in mehanizme odziva držav na pandemijo. Tajvan to podpira in želi sodelovati v skupnih prizadevanjih WHO pri določevanju boljše globalne strategije proti pandemiji.

Gre za težko bitko, ki zahteva mednarodno solidarnost. Nobena država se proti epidemiji ne more boriti sama. Mednarodno sodelovanje je edina pot do preprečevanja in obvladovanja epidemij. Tajvan je sposoben in pripravljen, da služi kot nepogrešljiv partner mednarodne skupnosti v prizadevanjih za postpandemično okrevanje. Medtem ko za globalne zdravstvene težave ni preproste rešitve, je jasno, da bi sodelovanje Tajvana na sestankih, dejavnostih in mehanizmih WHO, ter njegova prisotnost v vlogi opazovalca na zasedanju Generalne skupščine WHO, koristila tako svetu kot Sloveniji sami.

Katharine Chang (Vodja misije Gospodarskega in kulturnega urada Tajpeja v Avstriji)

Zadnje novice

Sorodne vsebine