3.4 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

(PREJELI SMO) Ne hitite s prehitrim vračanjem otrok v šole!

V času, ko je v Sloveniji porast okužb z angleškim sevom, ki je nevaren tudi za otroke, nas skrbi varnost pouka. Kot iniciativa proti prehitremu odpiranju šol in za varno šolanje otrok, se trudimo, da bi pouk prilagodili in s tem poskrbeli za boljšo varnost, ter prepustili odločitev posameznikom, kateri otrok bo spremljal pouk v šoli, kateri pa na daljavo.

Novi sevi so prisotni in se med otroci hitreje širijo, kateri pa jih lahko preko dodatnih stikov in slabega upoštevanja ukrepov za preprečevanje okužb, tudi nevede prenesejo na družinske člane.

Iz prve roke vemo, da se v nekaterih šolah ukrepi ne izvajajo dosledno, da učitelji in ravnatelji ne poskrbijo za primerni nivo upoštevanja, ter da celo nekateri učitelji vzpodbujajo odklonilno obnašanje med otroci/dijaki. Korektno bi bilo, takšne učitelje in profesorje ustrezno opozoriti in po potrebi tudi ustrezno ukrepati za vzpodbujanje neupoštevanja ukrepov.

Same šole so velik rizik za okužbe, saj se tudi ne javi pravočasno, da je otrok zbolel in s tem ogroža ostale v razredu, ki celotno karanteno hodijo normalno v šolo. Žal sami podatki o okužbah šol niso dosledni. Zakaj niso??? To bi zanimalo tudi nas starše, zakaj se ne posredu7jejo javnosti podatki o okužbah in karantenah. Saj žal razredi so v karanteni in imajo okužene podatka na strani pa ni zabeleženega.

Ker bi naj imeli vsi otroci enake možnosti za šolanje v varnem okolju, apeliramo na vas, da jim to v polni meri tudi v prihodnje omogočite z vsemi ustreznimi ukrepi in dejanskim doslednim izvajanjem le-teh. In da v primeru ukinitve in sproščanja ukrepov zaradi pritiska posameznikov, omogočite in zagotovite možnost šolanja na daljavo tistim otrokom, ki bi se zaradi zdravstvenega ozadja otrok ter družinskih članov, tako odločili.

Želeli bi, da se tekom epidemije neprekinjeno izvaja pouk na daljavo, tudi v tednu, ko imajo otroci možnost obiskovanja pouka fizično, na šoli. S tem bi omogočili redno sledenje snovi za vsako skupino otrok; tako tistih, ki jim ustreza pristop v živo in tudi tistim, ki jim ustreza pouk na daljavo ali se zaradi nevarnosti okužb, ne želijo oz. smejo izpostavljati, za voljo svojega zdravja ali zdravja bližnjih ljudi.

Naš namen ni otežiti delo učiteljev in profesorjev, ki so tako že obremenjeni in zelo prilagodljivi, želimo pa otrokom omogočiti, da ohranijo stik s profesorji,

snovjo in dogajanjem in pri tem sami izberemo ali preko pouka na šoli ali na daljavo.

Želimo, da bi se torej omogočil t.i. kombiniran ali hibridni pouk, da bi ure potekale hkrati v šoli, zraven pa so profesorji priklopljeni za pouk na daljavo. S tem bi se izognili večjemu številu otrok v razredu, situacija s prenosom okužb bi posledično postala bolj obvladljiva in kdor ne želi oz ne more spremljati pouka v šoli, ne zamudi razlage snovi. Nekatere šole in učitelji že podpirajo takšen način, želimo, da bi postala to vsaj za čas epidemije stalna praksa. V tujini pa to že izvajajo.

Seveda pa za konec, pozivamo tako pristojne kot uslužbence v izobraževalnih zavodih, da poskrbijo za čimbolj dosledno upoštevanje ter morebitno sankcioniranje neupoštevanja ukrepov in s tem ogrožanja ter onemogočanja varnega okolja za pouk posameznika.

Čas je, da damo na stran dokazovanje lastnega ega in vsi skupaj pripomoremo k boljšemu, strpnemu in normalnemu jutri, za katerega vsi upamo, da bo čim prej, do takrat pa da uspemo najti kompromis, ki bo sprejemljiv za večino ljudi.

Iniciativa staršev proti prehitremu odpiranju šol in za varno šolanje otrok

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine