11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

(PREJELI SMO) Klub županov SLS: Nesprejemljivo je, da je po skoraj dveh mesecih od poplav občina Litija prejela povračila v višini enega poleta premierja do Malega Lošinja

Piše: Klub županov SLS

Nesprejemljivo je, da je po skoraj dveh mesecih od poplav občina Litija prejela povračila v višini enega poleta premierja do Malega Lošinja.   Ob robu pogajanj Vlade RS z občinami o višini povprečnin ter sanacije škode po poplavah, je Klub županov SLS na današnjem srečanju sprejel naslednja stališča:

  1. SLS podpira prizadevanja združenj občin, da se povprečnine zaradi stroškov inflacije in dvigov plač uskladijo. Izračun stroškov za opravljanje obveznih javnih nalog v tem trenutku znaša 823 EUR, Vlada RS pa vztraja na 700 EUR. Obenem pozivamo Vlado RS, naj se poduči o lokalni samoupravi in neha izumljati “rešitve”, ki nagrajujejo potratne občinske uprave (kot so npr. ukinitev spodbujanja skupnih občinskih uprav), ampak vse občine obravnava enako.
  2. Vlada RS naj bolj resno pristopi k sanaciji poplav, ki so prizadele velik del Slovenije. Občine, kljub drugačnim obljubam, do sedaj niso prejele še skoraj nič sredstev. Prav tako opozarjamo, da je ključ za izračun škode v sistemu AJDA grozljivo zastarel ter nedavno zbrani podatki posledično ne predstavljajo realne ocene škode.
  3. SLS ponovno poziva Vlado RS, naj z interventnim zakonom prenese pristojnost urejanja dela vodotokov na občine ter za to zagotovi sredstva Sklada za vode. Župani morajo v tem trenutku kršiti zakon, če želijo zavarovati občane, državni koncesionarji pa svojega dela ne opravijo. Podobno naj postopa v primeru gozdnih cest.

Predsednik SLS Marko Balažic je na tiskovni konferenci izpostavil, da je “nesprejemljivo, da je po skoraj dveh mesecih od poplav občina Litija prejela povračila v višini enega poleta premierja do Malega Lošinja oz. tretjino stroškov izleta ministrice Ajanović Hovnik v New York. Stroški intervencije, za katere je Vlada RS zagotovila, da jih bo poravnala, pa so znašali 200.000 EUR.” Franci Rokavec, župan občine Litija in predsednik Kluba županov SLS pa je izpostavil, da je škoda v občini ocenjena na 18 mio EUR ter pozval Vlado RS, naj občin s kreativnimi izračuni povprečnin ne postavlja v položaj, ko bi morale zmanjševati sredstva gasilcem. Klub županov SLS sestavlja 38 županov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine