22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

(PREJELI SMO) Jezik videnj

Piše: Franc Bešter

Problem je, da mi, ljudje, ne le zoženo spoznavamo, mi tudi zoženo opisujemo. Človeški jezik (jezik zvoka) ima svoje meje, danes si sicer močno pomagamo tudi s fotografijo in filmom (pri tem gre za vizualni jezik, za jezik svetlobnih znakov). A tudi če z vsem skupaj opisujemo neko dogajanje, je to še vedno nekaj silno ozkega. Nekaj tako neizmernega, kot je dogajanje, lahko zares celovito opisuje le jezik Duha, in jezik videnj je vsekakor jezik Duha: »Videnje nastane, ko se božji Duh sreča z našim duhom«. Pri tem dajem poudarek na videnjih v sanjah – ker imamo sanje vsako noč, zato lahko tudi videnja v njih. Gre za lucidne (jasne, jasnovidne) sanje. Zakaj dajem tak poudarek na videnjih? Ker (edino?!) v njih lahko konkretne stvari, osebe, dogodke, VIDIMO. Za pravilno odločanje v življenju pa bomo morali poznati ravno resnico o tem, o konkretnih dogodkih, razna splošna verska načela in pravila nam pri tem mnogokrat ne pomagajo. In videnja so polna resnice o tem – o dogodkih sveta, ker nam Duh prinaša Besedo, ki je Resnica sama.

Meso in kri (razum) ne moreta spoznati resnice, a resnica nam je vseeno dostopna, s pomočjo Duha, ki nam Resnico prinaša, s pomočjo duše kot »instrumentom« spoznavanja. Vendar se tu pojavi še en velik problem, razumevanje jezika Duha, v tem primeru jezika videnj. Pri videnjih gre za jezik podob – simbolov, v naravi simbola pa je, da ni nikoli do kraja raziskan, vedno ostaja tudi skrivnost. Racionalizem pa ravno tega (skrivnosti) noče priznati! Ne smemo poskušati, da bi kdaj vse razum – eli, slej ko prej si moramo priznati, da so stvari, ki so nad našim razumom.

Možnosti tega jezika (videnj) so neizmerne, a takšen ta jezik tudi mora biti, če naj opisuje nekaj tako neizmernega kot je neko dogajanje. Pred nami je torej neka težka naloga: učenje jezika Duha. Vendar, s tem dosegamo tudi nek veličasten cilj: presegamo človeški jezik, ki ima kot jezik, vezan na snov, zelo omejene možnosti, z jezikom Duha, katerega možnosti so neomejene.

Nočno – videnjski (sanjski) svet: za njegovo boljše razumevanje bom tu omenil kabalo (mistični judovski nauk) – učenje o višjih in notranjih svetovih, VSAK dogodek, preden se zgodi na svetu (v elementu Zemlja) mora biti prej oblikovan na teh višjih planih, astralni svet kabale (element Voda) je identičen z Jungovim kolektivnim nezavednim, in je nekakšen kalup za materialni svet, zato v njem lahko opažamo klišeje prihodnjih dogodkov. Pri biblijskem videnjskem svetu gre za povsem isto, ko živimo v nočno videnjskem svetu, živimo v duhovnem svetu, na astralnem planu kabale, in opažamo prihodnost sveta, tudi Sveto pismo na več mestih opisuje preroške sanje.

Franc Bešter, Zg. Besnica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine