18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

(PREJELI SMO) Je počasnejša vožnja motorista nevarna?

Piše: Andrej Jevšenak

Na to vprašanje sem napisal to pismo ko sem izvedel od motorista, da je na izpitu padel, ker je pred šolo in ovinkasto cesto proti Šoštanju vozil počasneje kot je to predpisano (50km/h, 90km/h). Seveda tega nisem verjel in sem šel na pregled zapisnika izpita, kjer sva skupaj z vodjo pregledala in si izmenjala mnenja.

Ta izpit je bil opravljen v soboto na »knapovski dan« Velenja ob 9 uri. Seveda bi motorist poprej še mogel opraviti vožnjo, a ni bilo več časa, ker se je vse mudilo in je šel kar direktno na izpitno vožnjo. Ko je voznik uspešno prevozil poligon, je dobil sporočilo o nadaljevanju čez Velenje, a je tik pred križiščem prejel spremembo in da naj zavije desno in pelje po cesti proti Šoštanju. Nato je pot normalno potekala mimo jezera in na ovinku pod železnico v Pesju je bilo obvestilo, da v križišču naj zavije v smer Šoštanj, kar je voznik upošteval in v prvem križišču zavil desno, kar ga je pripeljalo do industrijske cone Esoteka.  Seveda sta tu dva križišča v razdalji 50m in ne bi škodovalo če se vozniku to tudi poudari v katerem se zavije. Seveda je voznik to popravil in pot v drugem križišču nadaljeval v smeri Šoštanja in ker  voznik za krožnem križišču  Lokovica ni polno pospešil vožnje  do 90km/h, saj je zatem ostrejši ovinek,  je to voznik plačal z minus pikami. Tudi v Šoštanju pred osnovno šolo je voznik zmanjšal hitrost pod 50 ker je bil v bližini pešec in tudi to je dobil minus pike. Tudi vožnja v levem križišču ni bila pravilna ker je vozil   sredinsko desno, kar je prav tako bilo negativno pri izpitu. Po končani vožnji je mladi motorist bil o tem obveščen , kar ga je stalo, da je padel na  izpitu.

 Osebno sem bil ta čas v tujini in sem v dveh dneh v videl dve prometne nezgode motoristov s smrtnim izidom, ki so botrovala prehitra vožnja in vožnja ovinka po levi strani. Zato sem bil presenečen glede tega zapisnika o izpitu motorista v Velenju na »knapovski praznik«. Sam imam izpit za motor že skoraj 40 let in se vozim s starejšim motorjem 125kcm, ki ne presega hitrosti 85km/h in se držim sredinsko desnega pasa ,se po tem dogodku vprašam »ali sem sploh sposoben še za vožnjo po predpisih, ki jih sedaj zahtevajo na izpitih?

Bil bi vesel če bi na to vprašanje dobil odgovor in upam, da večina motoristov se zaveda da hitrost in vožnja v križiščih po levi strani pasa ni ravno pravilno, kot to zahtevajo trenutni predpisi pri opravljanju izpitov bodočih motoristov. Osebno menim, da je življenje večja vrednost, kot  pa so trenutni  predpisi na izpitih mladih motoristov na »knapovski« praznik.

Andrej Jevšenak, Slovenija

Sorodne vsebine