7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

(PREJELI SMO) Javno pismo zaposlenih na Brdu predsedniku KPK: Janša edini državni funkcionar, ki je za zasebne usluge JGZ Brdo plačeval iz lastnega žepa!

Piše: Zaposleni in nekdanji zaposleni na JGZ Brdo

Cenjeni g. Robert Šumi, predsednik KPK, v teh dneh odmeva obsodba komisije za preprečevanje korupcije, v kateri ste bivšega direktorja protokolarnega zavoda JGZ Brdo obtožili kršitve integritete, češ da je zavajal s podatki o zasebnem najemu Vile Bled s strani nekdanjega predsednika vlade Janše. V JGZ Brdo delamo (nekateri pa smo tam delali do nedavnega) že dolgo časa, zato poznamo stvari in ne moremo kar tako mimo teh potvarjanj. Naj na kratko obrazložimo zakaj:

  1.  Marjan Hribar je bil doslej daleč najbolj profesionalen direktor JGZ Brdo. Preživeli smo jih veliko, vse od g. Zvonarja pred 35 leti naprej. Ko je prevzel direktorovanje, je bila na njegovi mizi že sprejeta odločitev iz časa Šarčeve vlade, da se hotel na Brdu za potrebe predsedovanja EU prenovi za ceno 35 milijonov evrov. Janševa vlada je odločitev preklicala in g. Marjan Hribar je hotel pravočasno, v rekordnem času, prenovil za 12 milijonov evrov. Trikrat ceneje!!!! Zakaj se KPK ne ukvarja z njegovimi predhodniki in Šarčevo vlado, ki je bila v tem primeru ujeta z lopato v marmeladi? Vsi na Brdu smo vedeli, da je razlika cca. 20 milijonov evrov  namenjena volilni kampanji Liste Marjana Šarca, sedanjega ministra za obrambo.
  2. Kolikor je nam znano, je bil bivši predsednik vlade g. Janez Janša eden redkih, če ne celo edini državni funkcionar, ki je za zasebne usluge JGZ Brdo plačeval iz lastnega žepa. Vsi se najbrž spomnimo Drnovškove brunarice na Brdu in zapisov o njej. Nikoli pa ni nikjer pisalo, da je predsednik Drnovšek poleg brunarice imel na razpolago tudi vse druge objekte na Brdu ter vso oskrbo zase in številne goste, tudi zasebne, ki so ga obiskovali. Pogostitve so bile bogate. Nikoli ni plačal nobenega računa.
  3.  Ko je v Vili Bled dopustoval g. Janez Janša s svojo širšo družino, je direktor g. Marjan Hribar na začudenje mnogih izrecno naročil, da se obračunajo vsi stroški, tudi stroški nočitev za g. Janšo za dni, ko ga tam sploh ni bilo, saj je bil deloma odsoten v tujini, ostale dni pa je prihajal tja iz Ljubljane popoldan ali zvečer. Nikoli ni bil aroganten do nas zaposlenih.
  4.  Bivši predsednik Milan Kučan je bil s svojo družbo stalen gost na Brdu. V Gradu Brdo, ne v Brunarici. Velikokrat v številni družbi zasebnih prijateljev in somišljenikov. Tja so sami prihajali tudi njegovi svetovalci iz urada in se gostili. Nikoli ni plačal nobenega računa. Je bil pa vsaj prijazen z osebjem, za razliko od njegovega naslednika dr. Danila Türka in njegove žene. Predsednik Turk je zahteval zase kraljevski tretma, nikoli ni bilo dovolj. Še posebej, ko je bil tam brez svoje soproge. Posebna hrana, poleti pikniki pri zgornji koči, najeti glasbeniki… Je kdo kdaj zahteval obračun stroškov zanj? Kajti nekateri prejšnji direktorji, še posebej g. Purič. so za svoje potrebe vodili natančno knjigovodstvo teh stroškov in se s tem večkrat javno hvalili, češ da so nezamenljivi. Ni pa bilo vse tako vedno v uradnih evidencah.
  5. V času predsednice vlade Alenke Bratušek je bil JGZ Brdo njeno dvorišče. Vse ji je bilo na razpolago. Zaposleni iz JGZ so Bratuškovi urejali domači vrt, direktor Purič pa ji je osebno vozil domov meso (divjačino), sadje in sladice. Zanjo smo organizirali zabave in rojstne dneve, zaposleni so jo klicali šefica. V Vilo Bled je vozila svoje intimne prijatelje in varnostniki so se večkrat zabavali na ta račun. Nikoli ni plačala niti centa. Ko so nekatere nečednosti ušle v javnost, je direktor Purič za nazaj pisal račune in se znašal nad podrejenimi, češ da so delali brez njegove vednosti.
  6.  Predsednik vlade dr. Miro Cerar je želel na Brdu oponašati slog dr. Janeza Drnovška. A JGZ ni pretirano izkoriščal in ni bil aroganten. Ni pa nam znano, da je kadarkoli plačal kak račun iz lastnega žepa. Podobno se je obnašal njegov naslednik g. Marjan Šarec, ki pa ga nihče ni jemal resno, saj je pokal vice iz vsake reči. Nekaj dni po njegovem odstopu so prišli iz njegovega kabineta in skupaj z direktorjem naknadno urejali zadeve v računovodstvu. Direktor je po njihovem odhodu izrekel nekaj pikrihna Šarčev račun.
  7. Bivši predsednik republike g. Borut Pahor je bil stalen gost na Brdu in v Vili Bled. Tja je rad prihajal tudi ob popoldnevih na plavanje. V kleti je imel stalno shranjen svoj osebni sup. Tam je imel tudi veliko protokolarnih dogodkov, ki jih je večkrat podaljšal v zasebne. Ni nam znano, da bi kadarkoli poravnal kak račun, ni pa bil razsipen in aroganten kot njegov predhodnik Turk, ki so ga na Brdu nekateri klicali Sultan.
  8.  Prava naslednica nekdanjega predsednika Turka, kar zadeva razkošje in aroganco, pa je sedanja predsednica dr. Nataša Pirc Musar. Enako njen soprog. Prekašata celo Bratuškovo in njeno druščino. V enem letu je zapravila več kot g. Pahor v vseh 10 letih mandata. Večinoma je šlo za družinske oziroma zasebne dogodke. Protokolarnih je bilo malo. Tudi uradniki iz njenega kabineta so vzvišeni, arogantni. Ne vsi, večina pa. Niti na misel jim ne pride, da bi vprašali za račun, ko se gostijo v predhodnicah ali po dogodkih. Zakaj tukaj ne ugotavljate integritete?

Naj dodamo še to, da se je po JGZ že nekaj mesecev govorilo, kakšna bo obsodba KPK v zadevi direktorja g. Marjana Hribarja. Tudi to, da bo dodatno dobil po prstih, ker je dopustil odstranitev kipov maršala Tita in njihovo prestavitev v vojni muzej v Pivki.

Javno pozivamo predsednika KPK spoštovanega Roberta Šumija, da skrbno preišče in
preveri navedbe iz te prijave. Našel bo na JGZ Brdo še mnogo drugih spornih nečednosti, ki jih tu ne omenjamo. Opozarjamo, da za napisane navedbe hranimo dokaze in da jih bomo poslali vsem medijem, če KPK v roku 3 mesecev ne bo opravila preiskave ali če bo KPK lažno ugotovila, da ni nič narobe z integriteto tistih, ki jih omenjamo. Še posebej teh, ki še danes opravljajo najvišje državne funkcije.

10. 1. 2024

Zaposleni in nekdanji zaposleni JGZ Brdo

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine