10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

(PREJELI SMO) Izjava ZNP o zadevo Smodej

Piše: Združenje novinarjev in publicistov

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) opažamo, da se je novica o spolnih zlorabah, ki naj bi se dogajale v prostorih društva Fotopub in stanovanju njenega ustanovitelja Dušana Smodeja, skorajda povsem umaknila iz poročanja medijev, nekateri pa o njej skorajda niso poročali, kar je zaskrbljujoče.

Tragični dogodki so ogledalo družbe in obenem priložnost, da se uvedejo nujne potrebne spremembe, ki bodo vodile v bolj zdravo družbo. Z odprtimi in iskrenimi javnimi nagovori in polemikami  strokovnjakov in ostalih deležnikov v medijih, je treba spregovoriti o patologiji, ne samo v kulturi ampak tudi v drugih sferah in skupinah. V nasprotnem primeru se kolektivna travma še poglablja in posledice so dolgotrajne in uničujoče.

Odpiranje razprave o tem in razčiščevanje anomalij je naloga medijev, zato menimo, da bi bilo prav, da na omenjeno temo še naprej raziskujejo in terjajo odgovore, kaj se je dogajalo ter kako so se lahko javna sredstva delila za umetnost, ki bi ji lahko le stežka rekli umetnost. Svojo nalogo morajo opraviti tudi organi pregona.

Upravni odbor ZNP, 11. 9. 2022

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine