12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

(PREJELI SMO) Ideološki boj in vzpodbujanje nestrpnosti na Radio Slovenija

Piše: C. R.

Svetovnemu Slovenskemu kongresu,

Novi Slovenski zavezi

Komisiji pravičnost in Mir pri slovenski škofovski konferenci

Tiskovnemu uradu Slovenske škofovske konference

Slovenskim odgovornim državljanom in razumnikom,

Javni poziv za organizirani usklajeni odziv in seznanitev evropske politične in medijske javnosti,  ,

Podpisani angažirani odgovoren državljan Drago Vogrinčič, javno pozivam vse naslovljence in trkam na vest, vsem Vam slovenskim državljankam in državljanom, ki se zavedate skupne odgovornosti in ste kot izobraženi ljudje posebej soodgovorni za stanje duha v Republiki Sloveniji in javnem življenju civilne družbe.  Seznanjam Vas z vsebino predvajane glasbe na 2. programu Radia Slo, Valu 202 in sem v SOS-su za nazaj preveril izkazujem JAVNI PROTEST in ob kulturno ideološkosti izključevalne programske politike Glasbenega uredništva na Prvem in Drugem programu Radio Slo, javnega zavoda RTVS??

V dnevih, ko smo državljanke in državljani v Sloveniji, kakor tudi naši slovenski rojaki v zamejstvu in širom po svetu s številnimi kulturnimi slovesnostmi proslavljali in se hvaležno veselili 30 letnice državnosti, samostojnosti demokratične pluralne Domovine Slovenije, ki je postala enakopraven član družine evropskih narodov in držav, je JAVNI nacionalni radio na Valu 202

v soboto 26.06. ob 13.56 uri in

v nedeljo 27.06. ob 21.39 uri

predvajal tole, /odprite spodaj povezavo in poslušajte… Nikolovski Feat, Jadranka Juras…OPERACIJA JURIŠ,

iz besedila:

Naslednji na listi – so teli Hojsovi policisti! Spravljate se na ljudi, k so očitno pacifisti. Ste zabiti? Zapiti? Al ne vem,… simoniti? Moral bi skrbet za narod, ne pa za lastne riti. Ne vem kdo od vas in komu leze v rito, sam ob tem si predstavljam Gorenaka – slikovito. Ker vi zaslužte to, da vas narod spoštuje, ne pa da vas zarad Twitlerja odkrito zaničuje. Raj stopte na našo stran, nej se lepe stvari zgodijo, Za vse kar ste do zdej nardil, ponujamo amnestijo! Zgodovina uči, ko politika izkorišča, grejo eni v Argentino, drugi na strelišča.

Kakšno strahovito žaljenje domoljubnih in človeških čustev, kakšen višek nesramnega primitivizma in norčevanja iz občestva slovenskih državljank in državljanov doma in po svetu… Dovolite nam vprašanje, kaj bi bilo ko bi v pesmi omenjena imena zamenjali z imeni »levičarsko-socialistične« skupine??, kaj bi se zgodilo z novinarjem ali glasbenim urednikom, ki bi »drugo skupino..« pošiljal v druge države in na strelišča???!!

Na RTVSLO očitno veljajo dvojna merila: zaradi intervjuja z nekim hrvaškim pevcem so z vsemi ideološkimi topovi zamenjevali direktorico TVS in urednika oddaje, odgovornosti za zgoraj omenjeni programski škandal pa naj ne bi zahtevali? Avtonomija in etični kodeks novinarjev ne moreta biti opravičilo za to, da levičarsko ideološko usmerjeni novinarski ceh ugrabi javni zavod RTVS in ga zlorablja za najbolj umazano politično agitacijo. Pričakujem Vaš odziv, kajti vse kar smo Vam poslali, drži, odnos RTVS in še posebej glasbenega program Prvega in Vala 202 do slovenske kulturne tradicije in glasbe je v letu 2021 absurden, oba našteta programa sta postala balkansko-angleški džuboks…

Ko državljani pričakujemo od vseh Vas, da angažirate ves Vaš državljanski moralno etični diskurz, da z dogajanjem na javni RTVS in glasbenim programom na Radio Slovenije seznanite vse relevantne politične naslove v Evropski uniji in vse pomembne medijske hiše širom Evrope. Pričakujemo, da se vsebina našega poziva, (ki ga smete Vi kot izobraženci popraviti, modificirati in dopolniti), prevedete v angleščino, lahko tudi nemščino, francoščino in italijanščino in ga pošljete vsem naslovnikom.

Odgovornost in dolžnost vseh nas ponosnih suverenih in častnih etičnih državljanov je, da se javno odzivamo na vse odklone v družbi in kršenja demokratičnih in pravnih norm, zato ne dvomimo, da se boste vsi množično pridružili našemu legitimnemu apelu. Vsebina predvajane pesmi kliče množičnemu našemu odzivu, žal ta skladba ni izjema, ampak skoraj pravilo na Prvem in Drugem programu Radio Slo. Ko bi morali vsi zaposleni in ustvarjalci programskih vsebin na javnem zavodu RTVS absolutno spoštovati bogastvo slovenske kulture, tradicije in občečloveških vrednot in pluralizma slovenskega občestva, smo državljanke in državljani, ki se prištevamo slovenskim domoljubom in kristjanom deležni ideološkega izključevanja, žaljenja in nestrpnosti na podlagi negativne selekcije. Stanje na prvem in Valu 202 RS je absurdno zaskrbljujoče: na prvem programu RS je prepovedana versko-sakralna glasba; prav tako na tem programu ne predvajajo redno nedeljskega bogoslužja. V evropskem kulturno-civilizacijskem prostoru je vsaka nedelja praznik, »mala velika noč«, vse osrednje evropske radijske postaje ob nedeljah predvajajo verske oddaje in glasbo.

V pričakovanju obrazložitve, kako se boste odzvali na ta primer sovražnega govora in brutalne nestrpnosti,  Vas pozdravljam z dolžnim spoštovanjem. Naša javna medijska hiša nam je poslala nedvoumno sporočilo, da je treba tiste plačnike programov javne radiotelevizije, ki niso na »pravi« ideološki liniji,  odpeljati na strelišče ali izgnati preko meje v Argentino. Morebitna vaša brezbrižnost do omenjene zadeve bi pomenila strinjanje z uredniško politiko, ki si je javni radio nikakor ne bi smel dovoliti.

031-224-293                                                              Drago Vogrinčič       

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine