1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

(PREJELI SMO) Ekskurzija po prelepi Dolenjski: Od Muzeja Lojzeta Slaka do Turjaka

Piše: L. K. 

Zgodaj zjutraj v soboto, 21. oktobra so se člani Občinskega odbora SDS Sežana ter simpatizerji podali na poučno ekskurzijo po Dolenjski, ki jo je predsednik OO SDS Sežana in podpredsednik Primorske regijske koordinacije SDS Sergij Žvab zasnoval s poudarkom na slovenskem domoljubju ob spominu na za našo domovino prelomne dogodke, pa tudi na zaslužne osebnosti.

Tako je se minibus s sedemnajstimi popotniki zapeljal najprej v Mirno peč na Dolenjskem, in se ustavil pred lepo urejenim Muzejem Lojzeta Slaka in pesnika Toneta Pavčka.  Prijazna vodička je predstavila življenje in delo Lojzeta Slaka, ki je s svojimi veselimi melodijami in dolenjskim temperamentom kot avtor 400 melodij in pesmi ob vsakem nastopu, pa naj je bil v Sloveniji ali tujini (ZDA), vzdignil na noge vso dvorano. Obiskovalce iz Sežane je navdušil predvsem velik pano z glasbenimi nagradami Lojzetu Slaku. V preddverju muzeja so si ogledali tudi razstavo slik različnih avtorjev, nato pa so se po odlični kraški malici poklepetali še ob kav v sosednji kavarni, saj si muzeja pesnika Toneta Pavčka, velikega slovenskega domoljuba, ki je na leta 1989 na Kongresnem trgu prebral Majniško deklaracijo, ni bilo mogoče ogledati, ker je še v nastajanju.

Pot je vodila naprej, na Medvedjek, kjer jih je pričakal Slavko Kmetič, nekdanji poslanec državnega zbora in v tistih prelomnih časih vodja stavke strojevodij, ki je zbranim – pridružili so se še vozniki starodobnikov, ki so se prav tako ustavili ob spomeniku pomembni bitki, zgodila se je junija 1991, za osamosvojitev Slovenije – povedal nekaj besed o železničarski stavki; o resnici o tem, kdo je v resnici preprečil srbski miting resnice v Ljubljani, o prvem slovenskem parlamentu ter o bitki na Mevedjeku. Sledil je obisk Trubarjevine v Rašici, kjer je OO SDS Sežana z majhno pogostitvijo pričakal OO SDS Velike Lašče, predsednik g. Jakob Jaklič pa jih je prijazno sprejel in pozdravil. Sledil je ogled Trubarjeve domačije: temačna notranjost, ki ponazarja nepredvidljivost in temačnost časov, v katerih je Trubar deloval, je osvetljevala le svetloba, ki je prodrla skozi vitraže s podobami pomembnih Trubarjevih sodobnikov. Življenjsko pot protestantskega duhovnika in avtorja prve slovenske knjige pa je obiskovalcem iz Sežane izčrpno predstavila vodička.

Sledil je še zadnji postanek, nato pa se je minibus ponovno obrnil proti Primorski: mogočni grad Turjak. Tam je izletnike pričakal g. Vinko Gruden, ki je pripravil krajše predavanje o tragedija bratomorne vojne, ki se je zgodila na gradu Turjak, ki je potem ostal požgan in v ruševinah, s strani partizanov pa je bilo pobitih okoli 600 vaških stražarjev. Pretresljiva zgodovinska dejstva o Turjaku so na večino naredila tako močan vtis, da jih ogled gradu, ki danes predstavlja le srednjeveško zgodovino gradu in je usmerjen na gostinsko ponudbo, ni posebej navdušil.

Na koncu so se udeleženci ekskurzije ustavili še na turistični kmetiji Hudičevec na večerji in prijetnem druženju, kjer se jim je pridružil še poslanec Državnega zbora Zvone Černač in predsednica Primorske regijske koordinacije SDS Jana Gržinič, ki je obenem tudi predsednica Občinskega odbora SDS Pivka. »Posebna zahvala gre g. Jožetu Barbu za sprejem v Mirni peči, g. Slavku Kmetiču za sprejem v Medvedjeku, OO SDS Velike Lašče in predsedniku g. Jakob Jaklič za sprejem in pogostitev na Trubarjevini ter g. Vinku Grudnu za predavanje o dogajanju na gradu Turjak pred 80 leti, nazadnje pa še ge. Jani Gržinič in g. Zvonetu Černaču. Hvala tudi šoferju Vladimirju Čeparju, ki nam je uslišal vsako prošnjo in nas varno pripeljal domov. Za dodatek nam jih je še nekaj zagodel – na harmoniko!« je za zaključek povedal organizator ekskurzije na Dolenjsko, predsednik OO SDS Sežana in podpredsednik Primorske regijske koordinacije SDS Sergij Žvab.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine