2.2 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

(PREJELI SMO) Državna pogodba po 67 letih še ni izpolnjena

Piše: C. R.

Narodni svet koroških Slovencev se s ponosom spominja, da je tudi slovenska narodna skupnost s svojim uporom proti Hitlerjevemu režimu, številnimi žrtvami in izgnanstvom prispevala k ponovni vzpostavitvi samostojne Avstrije.

Moskovska deklaracija  iz leta 1944 jasno navaja, da bo pri »končnem obračunu« ponovne vzpostavitve Avstrije neizogibno upoštevano, »koliko bo Avstrija sama prispevala k svoji osvoboditvi.«

Vrhunec dolgoletnih pogajanj za popolno svobodo Avstrije je bila državna pogodba iz leta 1955, ki kot priznanje za prispevek koroških Slovencev vsebuje tudi pomemben člen VII.

Člen VII avstrijske državne pogodbe je na nekaterih področjih izpolnjen skoraj v celoti, na drugih pa le nezadostno.

Tako se lahko od ministra za šolstvo zahteva, da zdaj obvezno zadnje leto otroškega vrtca na veljavnostnem območju dvojezičnega šolstva organizira kot del elementarnega pouka, kjer se ponuja tudi slovenščina. Državna pogodba namreč govori o »elementarnem pouku« v slovenščini. Trenutno obvezno leto v otroškem vrtcu pa je vsekakor del elementarnega pouka. Prenos kompetenc na deželno raven, ki obveznega zadnjega leta v otroškem vrtcu ni uvedla, je nedopusten.

Tudi ministrica za pravosodje ima priložnost, da odpravi podedovane krivice na področju okrajnih sodišč. Rešitev je zelo preprosta z ustrezno, prilagojeno razširitvijo pristojnosti sodišč v Celovcu, Beljaku in Celovcu. Potem bi člen VII na področju dvojezičnega sodstva bil v celoti izpolnjen. Za sedaj Zilja, deli Podjune, zgornji Rož in nekatere občine v Celovcu nimajo dostopa do dvojezičnega sodstva. Tako tudi ne poslanka Zelenih, Olga Voglauer, ki živi sicer v dobro vodeni dvojezični občini Bilčovs.

Žal tudi še vedno ni izpolnjena najpomembnejša obljuba takratnega državnega sekretarja Ostermayerja, dana pred 11 leti ob bolečem kompromisu o dvojezičnih napisih, po čem naj bi prišlo do »hitrega« sprejetja »Novega zakona o narodnih skupnostih«.

Celovec / Klagenfurt, 13. 05. 2022

Vir: Nsks.at

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine