18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(PREJELI SMO) Dr. Janez Juhant: Odprto pismo predsedniku Vlade Republike Slovenije

Piše: dr. Janez Juhant

Spoštovani gospod premier dr. Robert Golob!

Žalosten, prizadet in razočaran sem nad vlado, ki jo vodite in ima v njej glavno besedo Gibanje Svoboda, ker ste odredili, da naj se šef bivše Udbe, po kriterijih evropskega demokratičnega parlamenta zločinske organizacije, pokoplje z državniškimi častmi demokratične Slovenije. Po tej Vaši odredbi je človeku, ki je bil med vodilnimi v prejšnjem režimu, ki je zatiral in ubijal ljudi, morala izkazati poslednjo čast osamosvojitvena vojska, ki se je borila zoper tako zatiranje. Veliko pripadnikov te osamosvojitvene vojske je v tem boju izgubilo življenje.

Vsakemu človeku pripada dostojen pokop in grob, kjer bo našel svoj mir in pokoj, a simboli demokratične države ne morejo niti ne bi smeli pokrivati zločinskega ravnanja.

Obenem Vas tudi sprašujem, gospod premier, kdaj boste odredili, da v Ljubljani dostojno pokopljemo žrtve režima, ki ga je sooblikoval in vodil z državnimi častmi pokopani? Med vojno in po njej zunajsodno pomorjeni Romi, pripadniki domobranske vojske, Slovenske narodne vojske, Jugoslovanske kraljeve vojske v domovini, Tigrovcev, partizanske vojske, pripadniki posameznih odporniških gibanj, civilisti, med njimi tudi otroci in ženske, z njimi pa vsi svobodoljubni državljanke in državljani te države čakajo oz. čakamo na to odločitev. Kako bo Slovenija oprala to vnebovpijoče nasprotje in kakšno podobo Slovenije kažete mednarodni demokratični javnosti s tem protislovjem? In končno: kako se opravičujete pred svojo človeško vestjo, kako branite dostojanstvo in svobodo, na kar se sklicujte, če s svojimi odločitvami ne odpravljate tega protislovja?

Zasl. prof. dr. Janez Juhant, predsednik društva Združeni ob Lipi sprave

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine