18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(PREJELI SMO) Danes ob 14.30 bo 11. veliki protest proti Jankovićevi zastrupitvi pitne vode!

Piše: A. P., Za Slovenijo – Glas za otroke in družine

Naslednji veliki shod za zaščito pitne vode pred Jankovićevo zastrupitvijo bo DANES, V PONEDELJEK, 25.3 ob 14.30 pred lj. Magistratom.

V Ljubljani se čedalje več ljudi zaveda, da je zaradi Jankovićevega kanala C0, drekovoda, ogroženo naše zdravje. Kanal C0 bi namreč preko največjih zbirališč pitne vode v Ljubljani, ki jo pije več kot 300.000 ljudi, vsak dan pretovoril 3.000.000 litrov nevarnih kanalizacijskih odplak. In to po neprimernih ceveh, ki v skladu s standardom celo lahko puščajo. Poleg tega kanal C0 poteka po najbolj potresnem območju v Sloveniji. V zadnjem času smo lahko po mnogih delih sveta videli, kakšne razpoke v tleh naredijo potresi.

Pred nekaj dnevi, 1. in 15. marca je Upravno sodišče v Ljubljani izdalo dve izjemno pomembni sodbi, s katerimi omogoča pravno pot za dosego ponovnega odločanja o sklepih Agencije za okolje iz let 2015 in 2016, s katerima je ta odločila, da za kanal C0 ni potrebna presoja vplivov na okolje. Sklepa Agencije za okolje iz let 2015 in 2016, da za nevaren in nezakonit kanal C0 ni potrebna presoja vplivov na okolje s tem dvema sodbama nista več dokončna in pravnomočna. Zakaj je to tako pomembno? Zato, ker je Upravna enota Ljubljana prav na podlagi te dveh sklepov izdajala Jankoviću po delih nezakonita gradbena dovoljenja. Se pravi, gradbena dovoljenja so bila izdana na podlagi sklepov Agencije za okolje, ki po odločitvi sodišča nista ne dokončna ne pravnomočna. Gre za izjemno pomembno sodno zmago, ki bo omogočila v nadaljevanju tudi zaščito čiste pitne vode po pravni poti.

Velika zasluga za te zmage gre vsem, ki si leta in leta borijo in so zaslužni, da Janković kanala C0 še ni zagnal in z njim zastrupil vode, ki jo pije več kot 300.000 ljudi.

Prizadevanja za zaščito pitne vode potekajo na mnogih ravneh: s protesti pred lj. Magistratom, uporom kmetov in lastnikov zemljišč, po sodni poti, s prijavami na inšpekcije, preko parlamentarne preiskovalne komisije, v lj. Mestnem svetu, preko strokovnih združenj in posameznikov, itn.

Protesti pred lj. Magistratom so ključni, saj lahko na njih vsak izmed nas pokaže, da zahteva čisto pitno vodo, ki je naša pravica. Sedaj, ko smo dosegli pomembne sodne zmage je pomembno, da množično vztrajamo in izrazimo podporo borcem na vseh omenjenih frontah. Zato pridite DANES, 25.3., ob 14.30, na shod pred lj. Magistrat.

Nevarni Jankovićev drekovod ni samo stvar Ljubljane in Ljubljančanov. Če bomo pustili, da se bo to zgodilo v Ljubljani, se bo to lahko zgodilo tudi kjerkoli drugje po Sloveniji.

Poleg tega pa se moramo zavedati, da je Janković zavozil 135 milijonov EUR vreden evropski projekt, katerega majhen del je tudi kanal C0. Glavni del tega projekta je izgradnja 88 km kanalizacije po Ljubljani, ki je Janković ni izvedel v celoti in s tem zapravil EU sredstva, kljub temu da izgradnji teh 88 km kanalizacije po ljubljanskih ulicah nihče ne nasprotuje. Namesto, da bi se od leta 2017 do konca leta 2023 ukvarjal s tem glavnim delom EU projekta je vse sile usmerjal v nevaren in nezakonit drekovod in s tem zavozil EU projekt. Krivda za to izgubo EU sredstev je izključno Jankovićeva, saj izgradnji kanalizacije po ljubljanskih ulicah nihče ne nasprotuje in ima enotno podporo v Mestnem svetu. Izgubljen evropski denar zaradi Jankovićeve nesposobnosti izvesti EU projekt, bodo plačevali vsi slovenski davkoplačevalci.

V zadnjih tednih in mesecih po zaslugi delovanja preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Anja Bah prihaja na dan čedalje več informacij o laganju, o podkupovanju ljudi, grožnjah, o podkupovanjih uradnikov itn. Ne smemo pozabiti, da je Janković, dva ključna človeka, ki sta mu pomagala pri nezakonitih gradbenih dovoljenjih nagradil z odličnima službama. Nekdanji načelnik upravne enote Ljubljana, Bojan Babič je direktor občinskega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, nekdanji minister za javno upravo pa Boštjan Koritnik pa je Jankovićev podžupan. Janković je tudi javno priznal, da je hčerki načelnice Upravne enote Ljubljana uredil delo v ljubljanskem živalskem vrtu.

Janković se sam ne bo ustavil, ampak bo zastrupil našo vodo, če mu bomo dovolili. Oz. če ne bomo vztrajali vse dokler bo potrebno. Pomembno je, da vsi pridemo na shod pred ljubljanski Magistrat, 25.3., ob 14.30. Naredimo vse, kar je v naši moči, da zavarujemo našo vodo in naše zdravje ter vodo in zdravje naših otrok in vnukov. Povabite naprej!

Kot mestni svetnik sem za sejo Mestnega sveta, ki bo 25.3., vložil točko dnevnega reda za zaustavitev projekta kanala C0. Dne 20.3., sem vložil zahtevo za uvedbo inšpekcijskega nadzora, o odločbi Tine Seršen z dne 29.12.2023, s katero je odločila, da kanal C0 s kineto, ne potrebuje presoje vplivov na okolje, kljub temu da bi transportiral dnevno 3.000.000 litrov nevarnih kanalizacijskih odplak preko zbirališč 90% ljubljanske pitne vode. Oba dokumenta pošiljam v prilogi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine