-2.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

(PREJELI SMO) Adventno voščilo predsednika vlade in ustava

Piše: Marjeta Lindič

Domen Mezeg se je 5.12. 2012 v Portalu Nova 24 TV odzval na stališče Borisa Vaseva glede adventnega voščila predsednika vlade pod naslovom Kako razgaliti »strpnost«  slovenske levice. Takole se je  odzval Boris Vasev na adentno voščilo Janeza Janše:

»Neverjetna protiustavna objava, ki dobro ponazarja, kako si skrajna desnica predstavlja pluralizem: my way or the high way ( to Janez Janša muslimanom tudi jasno sporoča ), obenem pa svoje podpornike nagovarja na izjemno infantilen način, kar kaže, kaj si res mislijo o njih«…..                         in se je na iskreno čestitko premierja Janeza Janše, namenjeno vernikom ob pričetku adventa, prejšnjo nedeljo odzval kontroverzni novinar Boris Vasev.

 V  državotvornem smislu je stališče Borisa Vaseva skrajno škodljivo, saj razume adventno voščilo   predsednika vlade slovenskim katoličanom kot » neverjetno protiustavno », ker ga razume v okviru politično upravne ureditve, ki se nanaša na občane, in ne v okviru cerkveno pravne ureditve, ki se nanaša na občestvo. Cerkveno pravna ureditev je pomembna pri določanju škofijskih meja, ki se povrhu vsega prekrivajo z mednarodno priznanimi državnimi mejami, razen v primeru Hrvaške, kjer državna meja še ni določena.

Od tod stampedo na mursko soboško škofijo in njenega škofa, od tod stampedo na ljubljanskega metropolita. Če se bodo občestva še zmanjševala v Ljubljani, bo prišlo do nadaljnjega ukinjanja župnij v Ljubljani, kar je neverjetno žalostno, v Prekmurju pa se bo ob spremembi vernikov spreminjala škofijska meja in s tem tudi določila bodoča državna meja s Hrvaško. Slovenski Liliputanci pa o tem, s kakšnim avtom se vozi župnik, ali je všečen, kateri bivši komunisti in udbovci so začeli hoditi k maši itd. itd. do naslednje izgube ozemlja. In zato Ljubljana nima adventa, ampak Veseli december, zato ima Slovenija kot gnil kompromis tri dobre može.  Vsem bo  zelo koristilo zavedanje, da so za obstoj slovenskih župnij, slovenskih škofij in s tem ustrezne cerkveno pravne ureditve nujno potrebni mladi verniki, mlade verne družine, verni politiki in gospodarstveniki, ki se ne bodo ustrašili udeležbe pri bogoslužju zaradi zmerljivk, žalitev in ustrahovanja, lažnega sklicevanja na ustavo in na izločenost cerkve od države.

Upajmo, da je ustavno in spodobno ponoviti besede sv. Janeza Pavla II »KORAJŽA VELJA!«

Ljubljana, 6.12. 2021                                                                         Marjeta Lindič

Zadnje novice

Sorodne vsebine