8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

(PREJELI SMO) 40 dni je le priložnost, da v sebi prepoznamo vir veselja in povezanosti

Piše: Slovenska karitas

»Življenje je presenetilo, temo in napoved večne nesreče je presekala pomoč svetle skupnosti. Kdor pravi, da poti iz zasvojenosti ni, se moti. Obstaja, a je zanjo potrebna nepredstavljiva vzdržljivost in skromna hvaležnost. Doma je – in bo še naprej – spet lepo.« misel iz zmagovalne zgodbe literarnega natečaja akcije 40 dni brez alkohola »Vir veselja in povezanosti« 2024, ki jo je napisala Tara Raišić iz OŠ Šmarje-Sap.

Slovenska Karitas je v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že osmo leto zapored pripravila nagradni literarni natečaj pod naslovom »Vir veselja in povezanosti« v okviru preventivne akcije 40 dni brez alkohola. Z akcijo prav vsak dan v letu spodbujajmo k sprejemanju zmernosti in odgovornega odnosa do pitja alkohola, ne glede na okoliščine – doma, na cesti, v službi in v družbi.

Literarni natečaj je potekal od 14. februarja do 25. marca 2024. Slavnostna podelitev nagrad najboljšim 16-im avtorjem literarnih prispevkov je potekala v sredo, 22. 5. 2024. Spletnega dogodka so se udeležili nagrajenci, njihovi mentorji, ravnatelji šol in predstavniki organizatorjev natečaja.

K sodelovanju pri literarnem natečaju so bili povabljeni učenci od 6. do 9. razreda vseh osnovnih šol in dijaki vseh srednjih šol, da svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola. V ocenjevanje in nagradni izbor so lahko poslali pesem, zgodbo, esej, strip ali svoje razmišljanje v slikovni obliki.

V sklopu literarnega natečaja je bilo prejetih 97 literarnih del iz 37 različnih šol, ki jih je pregledala 7-članska komisija na podlagi kriterijev: vsebina, izvirnost ideje, dovršenost izdelka, leposlovje, primernost in učinkovitost preventivnega sporočila ter jih ocenila.  Nagradili so 16 najboljših literarnih del.

Preko literarnih prispevkov med mlade širimo ozaveščenost o pomenu zdravega življenjskega sloga med vrstniki. Preko natečaja spodbujamo k razmišljanju in kreativnosti mladih ter jih usmerjamo k pozitivnim odločitvam. Med prispevki so udeleženci zapisali več zgodb, ki odražajo realnost družin, v katerih sta skrita alkohol in bolečina, ki jo svojci ob tem doživljajo. Ob pripravi zgodb, pesmi, stripov so mladi lahko prepoznali stiske, ki jih prinaša zasvojenost, predvsem pa možnost, da v vsaki situaciji lahko najdejo pomoč in pot iz zasvojenosti. Prebrana besedila nas opominjajo, da ima vsak izmed nas moč reči “ne” alkoholu in izbrati zdrave alternative za veselje. Mladi ustvarjalci so nam lahko v poduk, da gremo lahko z močjo besed in močno voljo v smer dobrih odnosov.

»Zelo nas je ganila globina razmišljanja prispelih literarnih del, ki so na trenutke kar pretresljivi. Posebej izpostavljamo tri najboljša literarna dela, ki so lahko v poduk in resno vabilo k bolj odgovornemu odnosu do rabe alkohola« je po podelitvi nagrad najboljšim natečajnikom in mentorjem povedala Jana Flajs, vodja natečaja in članica komisije. (Op. preberete jih lahko na koncu sporočila).

Glavni namen organizatorjev, ki si želijo literarni natečaj še ponoviti, je spodbuditi mlade, da bi več razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način, brez alkohola in drugih drog. Predlagajo, da večkrat izberemo ustvarjalna doživetja z družino, druženje s prijatelji, športno aktivnost, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev ter pogumno alkoholu rečemo NE.

»[…]»Po hodniku do sobe se spotika in drži stene, da ne bi padla. Seveda. Kaj pa drugega. To se ponavlja več mesecev. Noče jesti in se skozi vhodna vrata odpravlja zvesto le v svojo sobo. Začenja me skrbeti. Potrkam, a ne slišim odgovora. Najbrž že spi. Vstopim in se razgledam po njeni sobi. Razmetana, umazana, po tleh smeti. Pospraviti jo moram in ji oprati oblačila. Moje oči se ustavijo na njej – leži na postelji. Umazana oblačila, razmršeni lasje, podočnjaki. Zraven postelje ji položim koš za smeti in jo poležem na stran z glavo, obrnjeno navzdol. Njena koža je drugačne barve kot navadno. Rumena. In tudi shujšala je. Po obrazu se poti in ima vročino. Jutri bom ostala z njo doma, da se pogovorim. Zanima me, kaj se dogaja. Še ona zboleva? […]« Izsek iz zgodbe, ki je zmagala na Literarnem natečaju akcije 40 dni brez alkohola, »Vir veselja in povezanosti« 2024.

Več o natečaju:

https://brezalkohola.si/nagradni-literarni-natecaj-2024-vir-veselja-in-povezanosti/

 

Najboljša nagrajena dela (s klikom se vam odpre link):

  1. Tara Raišič – Spet doma, OŠ Šmarje Sap, 9. razred

Mentorica: Barbara Struna Garvey

  1. Zala Gregori Okulič – Zmogla sem, odpustila sem, Gimnazija Franceta Prešerna Kranj, 2. letnik

Mentorica: Irena Rakovec Žumer

  1. Lilly Kovačec – 40 dni, 40 novih priložnosti, SŠ za gostinstvo in turizem Maribor, 3.letnik
    Mentorica: Andrejka Korman

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine