6.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

(PREJELI SMO) 27. april še vedno razdvaja

Piše: Novi socialdemokrati

Tako Krščanski socialisti Slovenije – Krekovi socialisti v preteklosti kot, kot nasledstvena stranka Novi socialdemokrati (NS), izražamo dvom o verodostojnosti obeležja Dneva odpora proti okupatorju, ki so ga pred leti poimenovali tudi kot 27. april – dan OF. O tem smo že nekajkrat v zadnjih letih  spregovorili na okroglih mizah, javnih tribunah in posebnih izjavah za javnost.

Če ne štejemo spopada tigrovcev na Mali gori pri Ribnici , o oboroženih  akcijah  pred prekinitvijo sporazuma med Hitlerjem in  Stalinom ne moremo govoriti.

Pa so se aprila 1941 vsaj začele priprave za oborožen odpor?

Partizan Edvard Kocbek, avtentični  pričevalec tistega časa, to zanika. O 27. aprilu govori kot o »Kidričevem konstruktu«. O tem več v priponki, naši izjavi iz leta 2019. Je še vedno enako aktuala in enako prezrta, kot namenoma prezrti ti Kocbekovi zapisi.

In zakaj smatramo, da je ravno Kocbek glede teh presoj najbolj verodostojen, čeprav se mu lahko tudi marsikaj očita, npr. podpis Dolomitske izjave. Njegovi dnevniški zapisi so  nastajali dobesedno dnevno. V njih izredno natančno popisuje dogodke in povsem nemogoče bi bilo , da tega ne bi zabeležil. Posebno zato, ker so bili ravno krščanski socialisti tisti, ki so po okupaciji najbolj spodbujali k uporu. Osebno 26. in 27. aprila ni bil na sestanku, ki ga je klical Kidrič, a njegov tesni sodelavec Tone Fajfar bi mu nedvomno o tem poročal.

Dileme okoli verodostojnosti tega obeležja kot dneva upora proti okupatorju je že nekaj let nazaj obelodanil tudi Lado Ambrožič v  dokumentarnem filmu RTV SLO.  O tem tudi v našem javnem mediju več ne govore in  zopet udarja na dan »resnica« iz partijskih časov.

Če se je pred leti le na glas povedalo, da so takrat (in že prej) govorili o Protiimperialistični fronti (PIF), danes spet le o OF.  Napis na obelisku pred Vidmarjevo  vilo v Rožniku nočejo umakniti ali vsaj popraviti; nasprotno, napoveduje še spominsko ploščo s to oznako.

Datum 27. april  pa v zvezi borcev celo uporabljajo za poziv k uporu proti sedanji vladi – ?!

V zadnjih letih opažamo tudi ponovno prisoten strah; tako pri določenih zgodovinarjih kot pri novinarjih, ko si ne upajo na glas spregovorili o dilemah glede verodostojnosti naših skupnih obeležij. Ali pa pisanje o slavni preteklosti služi zopet za potrebe sedanjosti?

Po eni strani radikalizacija stališč s strani SD in borčevske organizacije in  po drugi strani zapiranje prostora za odprt dialog ni dober znak demokracije in pluralizma.

Odpiranje teh tem pa nekateri označujejo celo kot netenje razdora med narodom. O tem kdo in kaj povzroča razdor smo tudi spregovorili v priloženi izjavi za javnost.

In kot smo že zapisali:

Zgodovina je odprta knjiga in ne zacementirana dogma, ki se je ne bi smelo na novo proučevati; posebno po obdobju enopartijskega monopola nad resnico in po odpiranju arhivov ter novih zgodovinskih spoznanj.

Andrej MAGAJNA – 041 691 619 predsednik Novih socialdemokratov – NS (nsd.si)

Zadnje novice

Sorodne vsebine