6.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

(PREJELI SMO) 27. april in podtikanje kolaboracije

Piše: Vito Javornik

V zvezi z državno proslavo Dneva upora proti okupatorju se je oglasilo še društvo TIGR Primorska, ki se sklicuje na zgodovinarja Toneta Ferenca izpred let in na “pravovernega hišnega zgodovinarja” Milana Kučana, Repeta, češ da so tabor tigrovcev na Mali gori pri Ribnici napadli italijanski karabinjerji s pomočjo ribniških orožnikov. To označujejo tudi kot prvo kolaboracijo z okupatorjem. O Brunu Tekavcu, sinu komandanta  lokalne partizanske enote, ki je pred leti  pričal o dogodku povsem drugače, niti besede.

Komunisti in njihovi nasledniki gonijo svojo o OF, ki je “non paper” takratnega časa.

Kot relevantna osebnost je nastanek OF 27. aprila zanikal celo Edvard Kocbek, ki je svoje “tovariše” spregledal šele po vojni, prepozno.

Takrat  je namreč Društvo prijateljev SZ ustanovilo Protiimperialistično fronto. Ime OF je nastalo šele julija istega leta.

Tiho so o kolaboraciji s Stalinom in Hitlerjem in o tem, kako so sami kolaborirali z italijanskimi in nemškimi okupatorji skoraj vse obdobje 2. svetovne vojne. Niso ščitili civilnega prebivalstva, ponekod so celo tekmovali z italijanskim okupatorjem v požiganju vasi npr. na Notranjskem in Dolenjskem in kasneje sodelovali celo v dogovarjanjih o nekaterih skupnih vojaških akcijah na ozemlju takratne kraljevine Jugoslavije (Tito, Koča Popović, Velebit).

Skupaj  z nacisti so komunisti  proslavljali 1. maj v Trbovljah in Mariboru.

Sprave z njimi ne bo, dokler nekaterih stvari ne opravi narava sama.

Toda, s pomočjo indoktrinacije v šolah in večinskih medijih so vzgojili podmladek, ki danes na nedovoljenih zbiranjih na transparente piše naučena gesla in jih vpije, ne da bi poznali njihovo vsebino in pomen.

Zadnje novice

Sorodne vsebine