18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Predstavniki krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in Štajerskem danes na pogovoru pri predsedniku Slovenije

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 6. marca 2020 sprejel na pogovor predstavnike krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in Štajerskem.  

Osrednja tema pogovora je bilo obeleževanje stoletnice koroškega plebiscita. Osrednje slovesnosti, ki bo potekala oktobra v Deželni hiši v Celovcu, se bosta udeležila tudi predsednik Pahor in avstrijski predsednik dr. Van der Bellen. Ob tem je predsednik Pahor spomnil, da je odločitev za sodelovanje na obeležitvi 100. obletnice koroškega plebiscita sprejel tudi na podlagi ocene manjšinskih organizacij pred srečanjem z avstrijskim predsednikom junija lani. Ta ocena – da bi skupna udeležba obeh predsednikov koristila in ne škodila vzdušju ob 100. obletnici – je bila ključna in odločilna.  

Predsednik Pahor je poudaril, da se 100. obletnice plebiscita, njegovega izida in nadaljnjega razvoja na Avstrijskem Koroškem slovenska skupnost spominja drugače od večinskega prebivalstva. To je povsem razumljivo. Vendar to ne sme biti ovira za iskanje priložnosti za večje sožitje med narodoma. 100. obletnica plebiscita je priložnost za pogled v zgodovino in oceno, kaj je bilo uresničenega za zagotovitev pravic koroških Slovencev. Obenem je ta pomembna obletnica priložnost za pogled naprej.

Predsednik Pahor je še dodal, da so prijateljski odnosi med državama najboljši okvir za razvoj slovenske narodne skupnosti na Koroškem in tudi na Štajerskem. Sogovorniki so kot zelo pozitivno ocenili program nove avstrijske vlade, ki vključuje precej vsebin, za katere si prizadeva tudi slovenska skupnost.

Sestanka so se udeležili predstavniki krovnih organizacij Manuel Jug, predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, Nanti Olip, predsednik zbora narodnih predstavnikov NSKS, Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, Gabriel Hribar, predsednik Enotne liste, in Susanne Weitlaner, predsednica Kulturnega društva člen 7. za avstrijsko Štajersko. Na pogovoru sta bila tudi mag. Ksenija Škrilec, veleposlanica RS na Dunaju in dr. Anton Novak, generalni konzul RS v Celovcu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine