23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Predlog Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI-L) ogroža obstoj zasebnih vrtcev

Predlog ZOFVI-L bi naj izpolnjeval ustavno odločbo o financiranju zasebnih šol. Poleg pravno izjemno spornega člena o financiranju zasebnih šol pa novi predlog zakona ZOFVI-L omejuje tudi izvajanje javno veljavnega programa zasebnim vrtcem in šolam. To pomeni, da so ogroženi vsi zasebni vrtci, ki izvajajo Kurikulum za vrtce, teh je več kot 60.

 

Po novi terminologiji bodo lahko zasebni vrtci in šole izvajali le program, ki je pridobil javno veljavo. Le ta pa se mora razlikovati od javno veljavnega programa, ki ga lahko izvajajo le javni vrtci in šole ter vrtci in šole s koncesijo. V Sloveniji ima koncesijo le 15 vrtcev, kar pomeni, da je ogrožen obstoj polovice vseh zasebnih vrtcev v Sloveniji. Ker ne vemo kako se bo ta člen izvedel v praksi lahko predvidevamo, da polovica zasebnih vrtcev ne bo imela več pogojev za delovanje, zato bodo morali z dejavnostjo prenehati. To pa pomeni, da bo polovica vseh otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce ostala brez varstva. Ali je dovolj prostora za približno 2500 otrok v javnih vrtcih?

Sprašujemo se kaj želi šolsko ministrstvo s takšnim predlogom ZOFVI-L doseči. Ali je to zgolj priprava za nov predlog Zakona o vrtcih, ki bo še dodatno oslabil možnosti delovanja zasebnih vrtcev? Se je minister Pikalo odločil, da zasebne pobude v šolstvu ne bo več? Želja po monopolu v šolstvu je zaskrbljujoča. Skupaj z Združenimi starši se trudimo z argumenti dokazati, da ukrepi niso v prid državi, šolstvu, še manj pa otrokom. Pluralnost, ki jo zagotavljamo z različnimi pristopi bogati predšolski in šolski prostor, kar priznava tudi sam minister. Ne zahtevamo več, želimo le, da ohranimo sistem, ki deluje dobro in je v zadnjih letih dajal kakovostne rezultate in rešitve.

V Združenju zasebnih vrtcev smo podali pripombe na predlog Zakona o vrtcih. Ministrstvo nam je obljubilo sestanek na katerem bomo lahko predstavili naše argumente. Žal po mesecu dni še nismo prejeli tega obljubljenega vabila. Je pa Ministrstvo v tem času le nekaj dni pred obravnavo v državnem zboru v predlog Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI-L) dodalo novo pojmovanje javno veljavnega programa in programa, ki je pridobil javno veljavo o katerem pišemo zgoraj. Ogorčeni smo nad odkritim napadom ministra Pikala na zasebno pobudo v šolstvu. Spremembe so nujno potrebne, vendar je potrebno začeti pri beli knjigi in pri aktualnih težavah, ki se pojavljajo v šolstvu, ne pa zatirati manjšine, ki bogati ta prostor.

Združenje zasebnih vrtcev Slovenije

Taja Steblovnik, predsednica

Zadnje novice

Sorodne vsebine