10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Prebudimo Slovenijo: Poziv politikom in drugim javnim osebam: Za pošteno politično igro!

Ob tem, ko v Sloveniji izkušamo skoraj popolno odsotnost poštene politične tekme, člani gibanja Prebudimo Slovenijo pozivamo vse politične voditelje in stranke k temeljiti presoji in kultiviranju svojega vedenja in govorjenja. To naj bo primerno poslanstvu in izbranosti za vodenje države ter zgled državljanom. Pogosto se zdi, da je v vrhu slovenske politike dovoljeno in celo priporočljivo táko obnašanje, ob katerem bi bilo navadne ljudi sram.

Naša opažanja veljajo najprej za stranke, ki so najdlje na oblasti in so imele največ časa in možnosti, da svoje odnose z drugimi prilagodijo splošnim merilom poštenega ravnanja, brez političnih spletk, podtikanj in lažnih obdolžitev. Čim prej bi se morali politiki »leve« opcije znebiti občutka večvrednosti, »naprednosti« in prepričanja, da so le oni sposobni voditi državo. Ob morebitni izgubi oblasti na poštenih volitvah se morajo vzdržati neprimernih odzivov, kot so kompromitacija tekmecev, podpihovanje nezadovoljstva in spodbujanje demonstracij, stavk in »vstaj«. Prav tako bi se morali odreči skušnjavi, da bi z dvomljivimi sodnimi procesi onemogočali politične tekmece; pa tudi temu, da bi obšli tiste odločitve ustavnega sodišča, ki jim niso všeč ali da bi celo samo z argumentom moči spreminjali ustavo. Vse to smo v kratki zgodovini samostojne Slovenije – države v osrčju civilizirane Evrope – že doživeli in nas spričo tako nizke politične kulture tistih, ki bi nam vsem morali biti za vzgled, navdaja občutek razočaranja in sramu.

Naš poziv velja v enaki meri tudi strankam, ki so možnost političnega delovanja dobile šele z osamosvojitvijo. Za politični, kulturni in gospodarski napredek Slovenije nosijo enako odgovornost kot stranke, ki so izšle iz  nekdanje ZKS oz. socialističnega izročila. Tudi te nove stranke pogosto ne premorejo politične modrosti in spoštovanja. Ker so utemeljene na drugačnih svetovnonazorskih pogledih kot »stranke kontinuitete«, bi morale na civilizacijskih temeljih Zahoda najprej v komunikaciji med seboj in potem z drugače mislečimi tekmeci vzpostaviti dostojno politično kulturo. S tem bi prispevali k dvigu kulturne ravni v medsebojnih odnosih ne glede na politično ali nazorsko opredeljenost. Ne prosimo, ampak zahtevamo, da vsi politiki in druge izpostavljene javne osebnosti uporabljajo govorico, ki je običajna med dobrimi partnerji in sosedi in ki vzpostavlja spoštljive in prijateljske odnose. Neprimerna govorica zastruplja politični prostor do te mere, da je pogosto popolnoma blokirano dogovarjanje o vitalnih vprašanjih slovenstva in slovenske države.

Bistveno bolj bi se morali vsi zavedati, da se morata »levica« in »desnica« dopolnjevati, ne pa izključevati. Za družbeni napredek je pomembno tako levo iskanje novih poti kot desna zasidranost v tradicionalnih evropskih vrednotah.

Spoštovani politiki in drugi javni delavci. Vzemite, prosimo, naš poziv resno, s primerno mero ponižnosti in dostojanstva! Bodite dober zgled svojim in našim otrokom!

Prebudimo Slovenijo!

Zadnje novice

Sorodne vsebine