8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Poziv k spoštovanju – odprto pismo najvišjim predstavnikom države

Opozorjen sem bil na pojav in na z njim povezan članek »Kaj o nalepkah s prepovedjo vstopa SDS pravijo pravniki Krivic, Avbelj in Letnar Černič ter zagovornik načela enakosti« na spletnem mediju Domovina.

https://www.domovina.je/kaj-o-nalepkah-s-prepovedjo-vstopa-sds-pravijo-pravniki-krivic-avbelj-in-letnar-cernic-ter-zagovornik-nacela-enakosti/.

Na to grobo kršitev vrednot sem pričakoval oster javen odziv vrhovnih predstavnikov države in tudi drugih medijev. A odziva ni, kot da je to povsem nepomembna obskurna zadeva, ki nikogar ne skrbi in o kateri se zaradi političnega miru ne splača javno govoriti. Smo postali tako preračunljivi, da zavestno zaradi ljubega miru, neobčutljivosti ali nezavedanja posledic spregledujemo dejanja, do katerih bi morali imeti brezpogojno ničelno toleranco?

Pojav teh nalepk nas opozarja, kot vrh ledene gore v morju, na mišljenje in dejanja, ki ne bi smela imeti v naši družbi pravice do obstoja. To ni samo teoretično akademsko pravno vprašanje tolmačenja Ustave in zakonov, ampak je opozorilo vsem nam, državljankam in državljanom Republike Slovenije, da kot družba s svojo neodzivnostjo izgubljamo civilizacijske vrednote, ki nas utemeljujejo.

Človekove pravice in temeljne svoboščine bodo izgubile svoje mesto, če sprejmemo in toleriramo primitivno vedenje in spodbujanje k sovražnosti, izključevanju in diskriminaciji. Javni linč lahko prehitro postane splošen vsakdanji način obračunavanja.

Se zavedamo, da je od teh nalepk do še hujših dejanj proti življenju posameznika in ogrožanja skupnosti samo korak, ki ga lahko sproži samo človeška nestrpnost. Se bomo šele potem začeli spraševati, zakaj nismo pravočasno ukrepali?

Nas pretekle totalitarne ideologije in milijoni njihovih žrtev niso dovolj izučile, kaj pomeni neobčutljivost na take pojavnosti, smo postali otopela družba, ki jo zanima in spodbuja zgolj lasten osebni interes, tudi na škodo drugega. Smo pozabili, da nas kvalitetno družijo in povezujejo v sobivanju samo vrednote, ki temeljijo na sprejemanju drugih in drugačnih, da sovraštvo zaslepljuje razum in da sta spoštovanje in ljubezen tisti lepoti, ki nas plemenitita.

Zato pozivam vse vas, vrhovne predstavnike države in medijev, da javno obsodite to zavržno dejanje kot degradacijo naših civilizacijskih vrednot.

Tomaž Zalaznik

Prof. dr. Peter Jambrek

Prof. dr. Primož Rožman, dr. med.

Prof. dr. Dimitrij Rupel

Prof. dr. Ludvik Toplak

Prof. dr. Mira Miladinović Zalaznik

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine