11.8 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Poteka največje digitalno srečanje slovenskih znanstvenikov na temo COVID-19 ukrepov

V teh negotovih časih pandemije se širijo različne teorije in hipoteze. Ne vemo, kaj podatki točno pomenijo in komu zaupati. Ne vemo, kdaj bomo lahko šli na dopust in kdaj bodo propadla podjetja, hkrati pa si ne moremo privoščiti, da se bolezen začne spet širiti. Zato organiziramo največje srečanje strokovnjakov zdravstva, medicine, fizike, statistike, računalništva, pa tudi ekonomije, da se vzpostavi sodelovanje, ki bo čimprej in s čimmanj žrtev pripeljalo svet k normalizaciji.

 

V torek, 21.4.2020 ob 19:00 se bo na spletni konferenci v živo srečalo prek sto poslušalcev, gosti jo Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko (IBMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, vabljeni pa so tudi odločevalci in širša javnost.

“Skrajni čas je, da se za obvladovanje COVID-19 pravilno uporabi podatke in statistične modele” je rekel dr. Aleks Jakulin iz COVID-19 Sledilnik, prej adj. asst. professor na Columbia University v New Yorku. “V zadnjem času se je v medijih nekritično uporabljalo pomanjkljive podatke in nekvalitetne modele, ker ni bilo zadovoljivega vira za odločevalce in širšo skupnost.”

Gostje na dogodku bosta še aktivna člana COVID-19 Sledilnik skupnosti dr. Žiga Zaplotnik iz FMF, dr. Janez Žibert iz ZF ter predstojnica IBMI dr. Maja Pohar Perme iz MF UniLJ. Pogovor bosta vodila dr. Andrej Srakar iz Inštituta za ekonomska raziskovanja in dr. Ana Slavec. Prijavite se lahko na https://www.eventbrite.com/e/modeliranje-in-statisticni-vidiki-covid-19-v-sloveniji-tickets-102906801012. Vprašanja publike se vnaprej sprejemajo na spletni strani https://app.sli.do/event/zpeqcqp0/live/questions.

Organizatorji in gostje upajo, da bo ta dogodek postavil temelje za hitro, zanesljivo in temeljito interdisciplinarno sodelovanje pri nadzorovanju te epidemije, in vzpostavil dolgoročno vzdržne prakse za v prihodnje.

O Statističnem društvu Slovenije

Statističnem društvo Slovenije vzpodbuja strokovne aktivnosti na statističnem področju, povezuje statistike v Sloveniji in skrbi za mednarodno povezovanje. Hkrati skrbi za kvaliteto statističnega izobraževanja in skrbi za ugled statistične znanosti v javnosti. 

O prostovoljni skupnosti Sledninik

Projekt covid-19.sledilnik.org zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji. Javnosti želimo omogočiti čim boljši pregled nad razsežnostjo težave in pravilno oceno tveganja. Pravilno zbrani in ažurno ter transparentno objavljeni podatki so po izkušnjah držav, kjer jim je virus uspelo najbolj zajeziti, kritičnega pomena za učinkovit odziv sistemov javnega zdravja. Šele tako objavljeni podatki so temelj za razumevanje dogajanja, aktivno samozaščitno ravnanje ljudi ter sprejemanje nujnosti ukrepov

Zadnje novice

Sorodne vsebine