25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Poslovil se je najstareši Slovenec Nikolaj Dragoš

V teh dneh nas je doletela žalostna vest, da je v svojem 111 letu za vedno zaprl oči najstarejši Slovenec in dolgoletni član SDS Nikolaj Dragoš, so zapisali pri SDS.

Nikolaj Dragoš, za prijatelje Nik ali tudi Niko, se je rodil 27. avgusta 1907 v Beli Krajini, v vasici Griblje. Rodil se je torej v času, ko je na prestolu še sedel cesar Franc Jožef I, nato pa je v svojem dolgem življenju preživel kralja Aleksandra Karađorđeviča I in njegovega sina, 1. in 2. svetovno vojno, vojno ujetništvo in socialistični sistem. Po drugi svetovni vojni je dobil službo kot delavec ljudske milice in je v okviru uprave za notranje zadeve deloval vse do svoje upokojitve. Poročil se je star 40 let ter imel sina Ivana in hčerko Cvetko, njegovo življenje pa so bogatili tudi vnuki in pravnukinja.

Slovenski javnosti je bil znan ne le kot najstarejši Slovenec, temveč tudi kot izjemno čil in vitalen mož, z nagajivimi očmi ter bogatim smislom za humor. Zanj je neizpodbitno veljala misel, da življenje ni nikoli tako dolgo, da se ne bi mogli veseliti še enega dne.

Gospoda Dragoša smo v Slovenski demokratski stranki ob njegovih visokih jubilejih radi obiskali. Z njim smo se veselili njegovih umetniških ustvarjanj, od pisanja pesmi do izdaje avtobiografije, ki jo je spisal v svojem stotem letu.

V šaljivih in humorja polnih pogovorih nam je zaupal, da dolgoživost prinašajo skromnost, delavnost, fizična aktivnost in vztrajnost. Pa tudi to, da znaš skrbi metati čez rame.

Njegova vedrina in trdoživost bosta z nami živela naprej.

V Slovenski demokratski stranki ob izgubi našega člana Nikolaja Dragoša izrekamo iskreno sožalje svojcem ter vsem, ki so ga cenili in imeli radi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine