-3.1 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Poletno dogajanje Kluba koroških Slovencev

 

Piše: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

Spletne strani celovške ORF so svoj praznični “molk” prekinile s tremi razveseljivimi vestmi, ki jih uvodoma povzemamo.

Župniku Poldetu listio častnega občana Železne Kaple

Na posebni slovesnosti so preteklo soboto v Železni Kapli listino častnega občana trške občine Železna Kapla-Bela podelili tamkajšnjemu župniku, dekanu Poldeju (Leopoldu) Zundru. 11.11.1942 v Kokju pri Dobrli vasi rojeni Zunder v Železni Kapli deluje že od 1970, županja Lisa Lobnik pa se mu je zahvalila za njegovo vsestransko dejavnost, saj ni le dušni pastir, ampak nekdanji igralec in trener ter sedaj častni član kapelškega nogometnega društva. Kot igralec in režiser je poskrbel za gledališke predstave in pustne prireditve v farni dvorani, prispeval je za ohranitev ter sanacijo cerkva in pokopališč, posebej še za oživitev bližnje komende na Rebrci, kjer potekajo jezikovni, likovni in športni tedni za mladino. Zunder je že bil odlikovan s Tischlerjevo nagrado, častnim kanonikatom krške škofije ter z vseslovensko Linhartovo plaketo za kulturno-prosvetno delo, v našem klubu pa smo mu hvaležni za prijateljsko gostoljubje ob obiskih, za sodelovanje v dokumentarnem filmu o dr. Angeli Piskernik ter za umestitev njene spominske plošče na pročelje kapelskega farnega kulturnega doma.

Evropski prvak v balvanskem plezanjuV soboto je 22-letni Nicolai Užnik, član slovenskega športnega društva Šentjanž v Rožu v razburljivem moškem finalu na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Münchnu osvojil zlato kolajno in naslov evropskega prvaka v balvanskem plezanju. Užnik, ki je nedavno prebolel okužbo s CoV, se je kvalificiral še za olimpijsko plezalno kombinacijo, ki bo na sporedu v četrtek. Morda bo do tedaj vsaj večina športnih novinarjev osrednjih slovenskih medijev spoznala, da je bila sobotna “naša” plezalna prevlada popolna: poleg zlate Korošice Janje Garnbret – iz SLO – še zlati Korošec Nikolai Užnik – iz A.Včeraj se je na avstrijskem Koroškem zaključila štiridnevna kolesarska dirka Alpe Adria Tour z okrog 250 tekmovalkami in tekmovalci iz 13 držav. V starostni skupini moških do 17 let je zmagal Manolo Wrolich, član kolesarskega kluba KAC, njegov mlajši brat Santiago pa je v svoji starostni skupini osvojil tretje mesto. Oba Wrolicha sta seveda sinova vrhunskega slovenskega koroškega kolesarja Petra – Paca ter vnuka starih prijateljev našega kluba, Jožka in Erike, znanih kulturno-prosvetnih delavcev iz Loč pri Baškem jezeru.Prejšnjemu Korotanskemu novičniku (11. avgusta) smo priložili program čezmejno povezovalnih strokovnih in družabnih prireditev, na katere še vse do petka, 19.8.2022, vabijo Slovenci iz Gorskega kotarja na sosednjem Hrvaškem.

Mojstrski tečaj petjaPonovimo tudi, da od danes, od torka, 16.8., do nedelje, 21.8.2022, v Domu prosvete Sodalitas v koroških Tinjah (Propsteiweg 1, A-9121 Tainach/Tinje) poteka mojstrski tečaj petja pod vodstvom mezzosopranistke Bernarde Fink in basbaritonista Marcosa Finka ter s korepetitorjema Irino Milivojevič in Vladimirjem Mlinaričem.  Sklepni koncert tečajnikov in tečajnic, ki letos prihajajo iz Avstrije, Slovenije in Nemčije, bo v nedeljo, 21.8. ob 19.30 v farni cerkvi v Tinjah. Več informacij na https://www.sodalitas.at/veranstaltungen , kjer lahko najdete vabila še na številne prihodnje prireditve, vse do pomladi 2023. Prav te dni smo prejeli tudi tiskani program tinjskega doma v njihovem občasniku »Dialog«.

Ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev

Klub Prekmurcev v Ljubljani v sredo, 17.8. ob 20.00 vabi na Prekmurski trg v Ljubljani na proslavo ob Dnevu združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na Prekmurskem trgu bo praznično že od 16.00 dalje, ko se bodo na stojnicah predstavljali številni ponudniki lokalnih dobrot in lepot iz Prekmurja. Več na [email protected] ali na tel. 051-635134.V sredo, 17.8. ob 20.30 bo v Mestnem muzeju v Ljubljani (Gosposka ulica 15) v okviru Mednarodnega festivala Imago Sloveniae ter Poletja v stari Ljubljani koncert znanega avstrijskega pianista Paula Guldo, ki bo zaigral skladbe J.S. Bacha, L. van Beethovna, C. Debussyja, Skrjabina in svojega očeta Friedricha Gulda.  Tokratni avstrijski gost deluje kot solist, komorni glasbenik, improvizator in skladatelj. Zanima se za zgodovino: v sodelovanju z bratislavsko zasedbo Ciganski diabli je osvetlil vpliv romske glasbe na Haydna ter Liszta, z glasbo pa je sodeloval mdr. na komemoraciji osvoboditve koncentracijskega taborišča v Mauthausnu.  Tudi na ta koncert v Mestnem muzeju je vstop prost.

Igra in filmV četrtek, 18.8. ob 19.00 bo v farnem domu v Selah mlajša skupina Gledališke šole KPD Planina Sele nastopila z igro Frana Levstika in Alenke Hain “Kdo je napravil Vidki srajčico” v režiji Alenke Hain.V petek, 19.8. ob 16.30 bodo v dvorani Slovenske kinoteke v Ljubljani (Miklošičeva 28) v okviru FeKK – Festivala kratkega filma predvajali kratki film “LA BURKAČA” gledališke skupine dunajskega študentskega kluba KSŠŠK in Društva AVE NIM. Film po motivih Boccaciovega “Dekamerona” je režirala Lara Vouk, glasbo pa je prispeval Bojan Vukić.V soboto, 20.8. bo Kmečka izobraževalna skupnost (KIS) skupaj s Kmetijsko zbornico Koroške organizirala ekskurzijo na odprtje jubilejnega, tokrat že 60. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Sejem bo potekal do četrtka, 25. avgusta. Več na www.sejem-agra.si . Naj kar ob tem sejmu opozorimo, da si v spletnem arhivu lahko še ogledate TV-oddajo celovške ORF “Dober dan, Koroška”, ki je v nedeljo, 14.8. predvajala zadnji del dokumentarnega filma “V objemu domovine”; scenarist Vladimir Čeligoj ter snemalec in režiser Milan Skledar sta ob 10-letnici slovenske zamejske kmetijske koordinacije AGRASLOMAK posnela obisk pri kmeticah in kmetih na Koroškem.

Od nedelje, 21.8. do petka, 26.8. bo v Vuzenici v Sloveniji jubilejna, že 50. Mednarodna likovna kolonija mladih; udeleženci od 10. (ali celo od 7. ?) do 15. leta starosti iz Avstrije, Slovenije, Madžarske in Italije se bodo urili v različnih slikarskih in likovnih tehnikah ter se seznanjali s slovensko Koroško. Slavje ob zaključku letošnje kolonije in ob 50. jubileju bo v petek, 26.8. ob 15.00. Več pri celovški Slovenski prosvetni zvezi: [email protected] ter 0043 463 514300 22.

Gledališka delavnica “Ankaran 2022”V dveh izmenah se bo od nedelje, 21.8. do sobote, 27.8. ter nato od sobote, 27.8. do petka, 2.9. nad 180 koroških gledaliških igralcev, lutkarjev ter njihovih mentoric in mentorjev na lutkovni in gledališki delavnici »Ankaran 2022« v Adria Resorju na slovenski Obali vadilo za novo odrsko sezono. Delavnico že nad štiri desetletja prireja KKZ – Krščanska kulturna zveza ob sodelovanju SPZ – Slovenske prosvetne zveze. V prvem tednu se bo v Ankaranu na nastope na odru pripravljalo 9 skupin iz šestih koroških krajev in iz Dunaja, v drugem tednu pa 6 skupin iz štirih koroških krajev. Poleg dela in vaj s posameznimi režiserji so skupinam na voljo delavnice za improvizacijo, za gib in za govor, seveda pa bo čas za uživanje v Jadranskem morju in ob njem. Radovedni obiskovalci se lahko javimo Milanu Piko na 0043 (0)664 42 35 414 ali na [email protected] .V torek, 23.8. bo Ivanka Kronawetter v organizaciji Doma prosvete iz Tinj povedla skupino izletnikov na strokovni izlet v Ljubljano.V torek, 23.8. ob 19.00 bodo v Celovcu v Alpen-Adria-Galerie odprli razstavo fotografsko razstavo Marka Lipuša “Umgehen – Eine Trilogie”.   

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine