15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Pojasnilo slovenske province Misijonske družbe v zvezi z navedbami portala Domovina

Ponovljeno sporočilo slovenske province Misijonske družbe v zvezi z navedbami portala Domovina.

 

V vrvežu obtožb, ki smo jih lazaristi te dni deležni, naj v izogib ugibanjem in pavšalnim sodbam podam kronološki pregled dogajanj v zvezi z obsodbami na račun naše skupnosti, med katerimi nam včerajšnji članek na Domovini z besedami iniciative Dovolj.je očita »LAŽ oz. sprenevedanje«. Gre torej za vprašanje, kaj vodstvo o gospodu Jožetu Planinšku, obtoženem spolnih zlorab, ve ali je vedelo in kako se je na to odzvalo.

Vodstvo je doslej prejelo tri prijave:

 • · leta 2014 prvo s strani gospoda Damiana Črnaka leta 2014; tu je bil postopek primerno sprožen in zaključen.
 • · 22. 3. 2019 drugo in tretjo prijavo (eden od tožnikov je gospod Janez Cerar) v pismu s strani odvetniške družbe, ki smo ga še isti dan predali Ekspertni komisiji, ta pa organom pregona.

Zato moramo ponovno zavrniti na Domovini zapisano izjavo civilne iniciative: »To, da žrtve Lazaristi ne poznajo je LAŽ oz. sprenevedanje.« Kolikor prijav smo dobili, smo jih obravnavali! Kako smo prijave obravnavali?

Prva prijava

 • · 13. 2. 2014 je prišla na naslov vodstva ena pritožba Damiana Črnaka, ki ga je na svoji tiskovni konferenci izpostavila civilna iniciativa Dovolj.je.
 • · Vodstvo je takoj sprožilo postopek in 5. 3. 2014 je od obtoženega prejelo pojasnilni odgovor. Sledilo je zaslišanje tožnika (9. 4. 2014, takrat starega 26 let) in toženca (8. 5. 2014) pred zunanjim zasliševalcem z nesporno moralno integriteto. Vsak od zaslišanih je po svojem pogovoru zapis pogovora pregledal ter ga vpričo pooblaščenca in notarja podpisal. Tožnik drugega primera domnevne zlorabe ni poznal.
 • · 6. 5. 2014 je zasliševalec podal svojo ugotovitev, da je pri storjenem dejanju šlo za neprimerno obnašanje, to je za »prestop meje dobrega okusa, ki naj bi označeval duhovniško osebnost«. Tožnik in toženi se pred pričami spravita (v pisnem opravičilu toženec poudari, da ni imel namenov, ki jih je v njegovi »razigranosti« videl tožnik).
 • · 3. 6. 2014 tožnik zahteva, da se toženca takoj odmakne iz delovnega položaja in loči od skupnosti; obenem začne dvomiti v korektnost zapisa pogovora z zaslišanja – zasliševalec izjavi, da je bil zapis korektno narejen in s strani tožnika sprejet.
 • · 11. 7. 2014 vodstvo izda dekreta, v katerem tožniku določi spremstvo za duhovno in psihološko oporo, toženemu pa naloži zdravilno kazen (prepoved opravljana duhovniške službe v javnosti za dobo treh mesecev in nastanitev v tujini z namenom duhovne rehabilitacije, odvzem pastoralnega dekreta, dodelitev duhovnega in psihološkega spremstva). Tožnik in toženec se spravita pred pričami.
 • · 16. 7. 2014 tožnik, ki z vodenjem postopka na metropolitanskem sodišču ni bil zadovoljen, s postopkom seznani Kongregacijo za nauk vere. Postopek preverijo in ga zaključijo (sporočeno 18. 3. 2017). V okviru tega postopka tožnik naznani drugo domnevno žrtev, Janeza Cerarja.

Druga in tretja prijava

 • · 16. 7. 2017 je na podlagi zgornje informacije, ki jo je vodstvo Slovenske province prejelo z Generalne kurije Misijonske družbe, vizitator Janeza Cerarja povabil k temu, da bi 2. 8. 2017 pod prisego in pred dvema pričama podal izjavo o zlorabi.
 • · 2. 8. 2017 Janez Cerar pred pričama prebere izjavo, a v njej ne spregovori o zlorabi, o imenu storilca in o storjenem dejanju. Postopka preiskave zato ni bilo mogoče niti začeti niti »pomesti pod preprogo«.
 • · 19. 2. 2019 je Cerar izjavo, da je bil zlorabljen s strani iste osebe kot zgoraj omenjeni tožnik, prvič podal na tiskovni konferenci civilne iniciative Dovolj.je v hotelu Union.
 • · 5. 3. 2019 se je na pogovor z vizitatorjem najavil predstavnik civilne iniciative z besedo »Pridemo!«, ne da bi povedal, kdo bi prišel. Glede na dve temeljni neresnici, ki jih je civilna iniciativa o Misijonski družbi izrekla tiskovni konferenci in smo jih v izjavi (26.2.2019) zanikali, smo civilni iniciativi odgovorili, da smo pripravljeni sprejeti kogarkoli, ki bo zase trdil, da je bil zlorabljen s strani člana Družbe, ali pa njegovega pooblaščenega zastopnika, kar pa civilna iniciativa ni bila. Prav tako smo odgovorili, da je arhivirana dokumentacija o postopku, vodenem v zvezi z Damianom Črnakom, na voljo za to pristojnim civilnopravnim in cerkvenim organom, ne pa nepristojnim združenjem, iniciativam ali posameznikom.
 • · 13. 3. 2019 je spletni časopis Domovina poročal, da ima iniciativa proti omenjenemu članu Misijonske družbe že štiri prijave; 27. 3. je gospod Matej Križanič, stalni diakon, to zanikal (Večer) in povedal, da imajo tri prijave.
 • · 22. 3. 2019 vodstvo Misijonske družbe prejme te tri prijave od odvetniške družbe, ki jo je v imenu civilne iniciative pooblastil njen član.
 • · 22. 3. 2019 – to je: še isti dan – je vodstvo prijave oddalo Ekspertni skupini Slovenske škofovske konference s prošnjo, »da bi postopek čim prej, čim pravilneje in čim bolj kompetentno stekel«.
 • · 22. 3. 2019 – to je: še isti dan – je Ekspertna skupina posredovala prijave organom pregona.

Na vse tri prijave smo korektno, v najhitrejšem času in strokovno odgovorili ter jih zaupali za to določenim in usposobljenim organom. Če kdo meni, da ti organi niso dovolj dobri, naj si prizadeva, da se izboljšajo. Težave rešujemo na optimalno dostojen način, ki toženca in toženega obravnava spoštljivo in ne ustvarja novih žrtev, kakor jih za seboj pušča poulična in medijska obravnava, ki daje prednost senzacionalizmu (= pogromu) pred iskanjem pravičnosti. Nenavaden je bil poziv iniciative prek odvetniške družbe, da naj še pred razkritjem imena v oddaji Argument Misijonska družba »v okoljih, kjer je deloval Planinšek, javno objavil poziv morebitnim žrtvam«. Vnaprej ščitimo predvsem pravičnost postopka, ki bo najbolj verodostojno ocenil morebitnega storilca in žrtev. Vsem resnično prizadetim – vidnim in nevidnim – stojimo ob strani, prav posebej v teh dneh pa g. Jožetu, ki je vidna žrtev dogajanja, kakršno se ne bi smelo dogajati – ne v njegovem ne v kakršnemkoli drugem primeru.

In še misel k zapisu, da mora biti v Cerkvi na Slovenskem po statistikah ok. 30 duhovnikov-pedofilov (= 3 %): ta misel je absurdna. V ZDA je velika večina odkritih duhovnikov-pedofilov irskega izvora. To kaže, da je ozadje tega problema kulturno: neka kultura jih proizvede  več, druga manj, odvisno od njene preteklosti in razmer. Upam in verjamem, da mi sodimo v kategorijo »manj«. Zato se ne bi za vsako ceno trudil, da se jih odkrije trideset.

Z lepimi pozdravi,

Slovenska provinca Misijonske družba lazaristov

Franc Rataj CM, vizitator

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine