15.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 maja, 2024

»Pogum, vse ljudstvo v deželi.« (Ag 2,4) – poziv k postu in molitvi za domovino pred volitvami 2018

V letošnjem letu nas čaka velika preizkušnja – volitve v državni zbor 3. junija 2018. Te volitve bodo še posebej epohalne in odločilne, saj se bo odločalo o prihodnosti naše države, ali bo vendarle krenila na pot potrebnih sprememb ali bo šla po poti socialistične in revne Venezuele.

 

To bo v pretežni meri odvisno tudi od tega, kakšna bo udeležba na volitvah in kako modro bomo volili. Na preteklih volitvah smo se srečevali s pojavom množične volilne udeležbe ter nasedanju lepim in sladkim besedam, posledično pa smo dobili nazadovanje, birokratizacijo ter izseljevanje številnih mladih Slovencev v bolj perspektivno tujino.

Prav je torej, da izpolnimo svojo dolžnost, se volitev zanesljivo udeležimo ter glasujemo po svoji vesti, seveda z modrostjo. Ni prostora za govorjenje, da se ne da nič spremeniti in da so vsi isti. Ker niso!

Ker pa žal ni v naši moči, da bi lahko povsem sami določali o tem, kakšna bo volilna udeležba in da bo izbira nove vlade res modra, vas vabim, da se po svojih močeh pridružite 40-dnevni akciji posta in molitve za domovino pred volitvami. Začnemo jo v torek, 24. aprila, in bo trajala vse do volitev, ki bodo v nedeljo, 3. junija 2018.

Kaj to pomeni? Pomeni predvsem to, da bomo v tem času posvetili več časa molitvi (kakršna vam je pač blizu, od rožnega venca, češčenja do slavljenja, spontana molitev, branje Božje besede…) ter postu oz. odpovedi in malim žrtvam. Lahko je to post ob kruhu in vodi ob sredah in petkih, lahko je to kakšna manjša žrtev (odpoved alkoholu, kavi, gledanju televizije, pa računalniku, predvsem pa preklinjanju, nerganju, jamranju…). V tem času blagoslavljamo domovino in kličimo nanjo Svetega Duha.

V Medžugorju je bilo v enem od Marijinih sporočil rečeno, da s postom lahko preprečimo tudi vojne in naravne nesreče.

Pred volitvami bi imeli tudi devetdnevnico v čast Svetemu Duhu, začeli bi jo v petek, 25. maja. Priporočam, da v ta namen izberemo devetdnevnico po želji in da darujemo vsakodnevno udeležbo pri sveti maši. Posebej duhovnike vabim k darovanju maš za domovino v čast Svetemu Duhu.

Naj ob tem spomnim, da so podobno akcijo imeli tudi na Poljskem, nedavne volitve na Madžarskem pa so pokazale veliko podporo Viktorju Orbanu, ki je postavil Boga na prvo mesto. Še v začetku devetdesetih let je bila Slovenija zgledna država za ostale države vzhodnega bloka. Danes je žal drugače – Poljska in Madžarska sta nas krepko prehiteli.

Ob tem naj spomnim, da post in molitev nista nadomestilo za to, kar moramo narediti – iti na volitve in iskati resnico o politiki, da bi se lahko modro odločili. Znan je izrek sv. Benedikta, zavetnika Evrope: »Moli in delaj!« ter sv. Bonaventure »Milost predpostavlja naravo!« Svetopisemska knjiga psalmov pa pravi: »Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji.« (Ps 127,1). Molitev in post sta torej potrebna zato, da bi naša prizadevanja imela blagoslov. Spomnimo se dveh referendumov o družinski zakonodaji, ko je David premagal Goljata in ko so bili nosilci LGBT agende premagani kljub finančni ter propagandni premoči. To se je zgodilo zaradi močne molitvene podpore pri prizadevanju za družino.

Povabljeni smo tudi, da k volitvam povabimo tudi tiste, ki doslej na volitve niso hodili.

Pozivam tudi Slovensko škofovsko konferenco, vse redovne skupnosti, škofije, župnije in molitvene skupine, da se tej pobudi posta in molitve pridružijo. Razširjajte to sporočilo naprej. Hvala.

PS: Tej pobudi se je že pridružil Krščanski forum SDS, ki bo prav v času 40-dnevne molitvene priprave na volitve, natančneje od 27. do 30. aprila 2018, za blagoslov domovine daroval svoje romanje v Medžugorje.

PS2: Povabljeni ste, da to sporočilo širite naprej med prijatelje (seveda prej pobrišite naslove v telesu sporočila). Če pa menite, da ste to sporočilo prejeli pomotoma, ga lahko brez slabe volje izbrišete.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine