-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

(PISMO BRALKE) Uskladitev pokojnin ali kako “nategniti” upokojence

Piše: Sony Globokar

Aktualna vlada pripravlja interventni zakon, ki bo omogočal predčasno redno uskladitev pokojnin. Zakaj ta novost?

Gospod oz. tovariš minister Luka Mesec se več kot pol leta ni odzval na nebo vpijoče prošnje slovenskih upokojencev po izredni uskladitvi pokojnin. Naši upokojenci so sicer kolateralna škoda 40 let dela. Danes vsem odveč in cokla v razvoju. So nepotrebni jedci, ovira na poti v lepšo bodočnost… Še dobro, da ni uzakonjena evtanazija..

Zdaj, ko so “naši” na oblasti so na upokojence preko noči pozabili. Prioritete so vse drugje… Ni važno kaj predlagaš, če je to dobro ali slabo za državo, za njene državljane.., važno je da si naš. Upokojenci pa? Njihov čas je minil, prepuščeni sami sebi…

Poglejte, če ne boš volil naših bo prišel na oblast zopet J.J. in potem boš zaprt med štiri stene, v občinske meje.. da kaj hujšega ne omenjam. Saj druge izbere nimaš, kot da voliš “naše”. Tako opozarja v zadnjih govorih tudi aktualni predsednik vlade dr. Robert Golob.

In ker smo pač naši, lahko počnemo kar nas je volja. Sicer pa smo trenutno tudi na oblasti. Se še dobro spominjam besed pok. Staneta Dolanca, kateri je govoril o naših in vaših, o oblasti.., za katero je mislil da bo trajala večno. Pa je tudi njega čas demantiral.

Vlada želi s predčasno redno uskladitvijo, katera po neuradnih informacijah ni nastala na ministrstvu za delo, ampak  je prišla od nekaterih drugih v vladi, doseči, da redne uskladitve v februarju 2023 sploh ne bi bilo. Ker pa vemo, da bo trenutna 11% inflacija  na letni ravni naslednje leto najverjetneje eskalirala v nebo, bi bili tako upokojenci še bolj prikrajšani.

Vemo, da vse drugo kot 4,4 % izredna uskladitev po izračunu ZPIZ-a  v letošnjem letu in nato ustrezna redna uskladitev februarja (po ZPIZ-ovi metodologiji v višini približno 5%, oz. še višja, ker smo šele oktobra meseca) sploh ne pride v poštev.

Še nekaj! Aktualni minister g. Luka Mesec in njegova stranka Levica dajeta vse v en koš in sicer upokojence, tiste na socialni pomoči in predloge o uvedbi UTD. Takšnega razmišljanja nismo bili upokojenci deležni niti v nekdanji SFRJ, roko na srce, to je treba priznati. Treba je povedati, da upokojenci niso socialna kategorija. Gre za medgeneracijski sporazum, za Bismarckov model kateri je edinole trajen, vzdržen in sprejemljiv. Vse te zgodbe o dodatnih pokojninskih zavarovanjih – kot nekoč knapovska bratovska skladnica rudarjev Trboveljske premogokopne družbe; na koncu so ostali brez vsega, kajti za njihove pokojnine ni jamčil nihče.

Žal društva upokojencev molčijo in se ukvarjajo sama s sabo. Tukaj ne vidim druge rešitve kot protestni shod slovenskih upokojencev pred državnim zborom oz. hramom demokracije, ko bo 30.000 glava množica povedala kar bi bilo potrebno povedati že davno. Seveda prijavljen, po predpisih… tako kot je treba. In tukaj je potrebno iz zavezujoče, da društva upokojencev zavzamejo stališča in organizacijo, se prebudijo v nov dan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine