30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

(PISMO BRALKE) O Vodetovi in Vladimirju Vauhniku

 

Piše: Frančiška Franca Buttolo

 

Mimogrede o tem, zakaj biografija obveščevalca Vladimirja Vauhnika ni smela biti objavljena v Slovenskem biografskem leksikonu SAZU.

 

V svojem zadnjem (3., 10.1.2023) od serije člankov  o Angeli Vode, ki sem jih  poslala številnim medijem, objavljen je bil en sam, v desnem mediju, a s strašno žaljivimi komentarji, kar je menda za ta desni medij nujno, če hoče, da mu stalinistični Kučanov klan sploh dovoli objavljanje. Ampak to zdaj ni toliko pomembno. Glavno je,  da sem v 3. članku omenila tri glavne teme, o katerih sva se pogovarjali z Angelo Vode v zadnjih letih njenega življenja  – o Pohorskem bataljonu, Vladimirju Vauhniku in poskusu partije, da bi jo 1939 umorila. Ker pa v Sloveniji še zdaj vlada stalinistična svoboda tiska,  trdno v rokah Milana Kučana in njegovega udbovskega klana, ta moj –  3.  – članek  ne bo nikoli ugledal luči sveta.

Ker sem o pohorskem bataljonu že vse natanko napisala, naj zdaj povem še nekaj o tem, kaj mi je povedala o Vauhniku, zlasti najpomembnejše, saj je zdaj o njem že veliko znanega. Vodetova ga je tako občudovala, da še zdaj ne vem, ali sta bila morda tudi v čustvenih odnosih. Vedno,  prav vedno mig ga je omenjala, vsa prevzeta, kadar sem jo obiskala. Kot da je njen ožji član družine. Nikoli pa mi ni razkrila, ali je bila z njim v osebnih stikih. Kaj naj bi to pomenilo, še zdaj ne vem. Dokaj pretirano in tudi skoraj nemogoče, pa se mi je zdelo, ko mi je rekla, da bi moral  Vauhnik, ne pa Tito, voditi jugoslovansko vojsko, verjetno pa pozneje tudi Jugoslavijo, vsaj tako sem jo razumela.

Ker pa smo v moji tedanji službi, v uredništvu Slovenskega biografskega leksikona SAZU prav takrat poskusili objaviti Vauhnikovo biografijo v tej eminentni publikaciji, mi je gospod urednik Jože Munda naročil, naj o Vauhniku zberem čimveč gradiva, da bi  avtor članka, kolikor vem dr. Dušan Biber, imel na razpolago tudi več domačih podatkov, ne le tuje. Še zdaj se spominjam, kako se je gospod Munda veselil, ker bo leksikon s črko V res zanimiv.

Potem pa je dr. Dušan Biber uredništvu sporočil, da Vauhnika ne more napisati, ker so v ameriških virih podatki, za je delal za obe strani. Oba z gospodom Mundo sva bila zelo razočarana, verjetno tudi dr. Biber, pa tudi gospod  Dušan Vauhnik,  Vauhnikov brat, ki se je oglasil v našem uredništvu, ker nam je Partija spet prekrižala pot. Pa s kakšnim smešnim izgovorom!

Frančiška Franca Buttolo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine