20.1 C
Ljubljana
sobota, 13 julija, 2024

(PISMO BRALKE) Muzej slovenske osamosvojitve

Piše: Milena Srpčič

Sedanja vlada je ukinila Muzej slovenske osamosvojitve, ki ga je prejšnja vlada sprejela 2021 in v državnem proračunu za leto 2022 zagotovila sredstva. Sedanja vlada je sprejela sklep, da bo združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine. Združevanje obeh omenjenih muzejev je naletel na ostre kritike javnosti in politike. Najbolj negativno kritiko ima stranka SDS (Slovenska demokratska stranka) in VSO (Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve). Zelo kritičen do tega sklepa je tudi zgodovinar Jože Dežman in zaposleni v muzeju. Kritična je tudi stranka NSI. 

Mediji so objavili, da so na nasprotni strani za združitev muzejev v nov javni zavod pozdravili v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo, ki nimajo po zakonu nobene aktivne vloge pri ustanovitvi muzeja in na kar se je sklicevala ministrica Asta Vrečko. Moram poudariti, da je Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) nevladna in nestrankarska, domoljubna, samostojna in nepridobitna zveza. Zveza združuje udeležence priprav in obrambo vojne na Slovenijo ne glede na politična prepričanja in so aktivno sodelovali v obrambi Slovenije. Sprašujem se, zakaj se toliko poudarja njihova vloga. Bilo pa bi zelo interesantno, da predstavijo svoje mnenje pred običajnimi državljani. V Evropi ni vlade, ki bi ukinila muzej o nastanku lastne države. To, kar se dogaja v Sloveniji, pa je zelo skrb vzbujajoče dejanje. Muzej osamosvojitve je nastal glede na voljo državljanov na plebiscitu in ne more biti odločitev sedanje vlade. Kakšne osebe sedijo v parlamentu, ki o tem odločajo, in kakšno vlogo imajo njihova dejanja za razvoj Slovenije?

Gospodu Židanu kot tudi gospe Tanji Fajon se ni utrnila misel, da se bi bilo bolje spominjati zmage nad prejšnjim komunističnim režimom družbenih razmer in poklonu prelomnim zgodovinskim dogodkov trdnih temeljev slovenske državnosti v osamosvojitvi Slovenije. Prav zagotovo se ne zavedajo, da potrebujemo vodstvo z zaupanjem, pogumom, da bomo kot narod zavarovali pogoje za svoboden in pravičen razvoj Slovenije. Neredi levice so bile izražene po Kidričevih sistemih vrednot. Tudi Kidrič je poimenoval partijske priganjače »biciklisti«. Ustavno sodišče je poslalo Levici in SD, da se opredelita na podlagi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice zagovorništva prejšnjega totalitarnega režima, da se opredelita o klanjanju prejšnjega režima. Ni pa nič čudno, saj se stranka SD in Levice proglaša kot naslednika zveze komunistov.

Na ta način so omenjeni  v politiki poudarili , da se spominjajo dogodkov izpred mnogih let in izrazili javno nasprotovanje osamosvojitvenih procesov, ki so pripeljali do samostojne Republike Slovenije v letu 1991. S tem dejanjem niso poudarili in izrazili ljubezni do države, do Slovenije, vrednot slovenskega naroda in lastne identitete, domoljubja Slovencev.

Zanima me, zakaj se ZVVS kot domoljubna organizacija ni odzvala na dejanje klanjanja politike ob Kidričevem spomeniku, ker so se bili dolžni odzvati in opozoriti širšo javnost, da politika ravna narobe in se omenjeni morajo prikloniti padlim žrtvam za osamosvojitev Slovenije, ko so med vojno za Slovenijo in v spopadih z JLA izgubili življenja teritorialci policisti, civilisti in tujci. Vsi so pogumno žrtvovali svoja življenja proti agresiji kot slovenske sile (Jernej Molan, Edvard Peperko, Peter Petrič, Franc Uršič, Bojan Štumberger, Željko Ernoič, Vincenc Repnik, Robert Hvalc, Stanko Strašek, Marjan Dobelšek, Franc Šoster, Stanislav Požar, Franc Špelko …).  Niso bili vredni poklona zgoraj omenjenih in to je sramota za demokracijo.

Splošno znano je, da je pomembno negovati kulturo spomina na osamosvojitev vsakega naroda, kakor tudi Slovenije. Slovenska osamosvojitev mora imeti svoje mesto v kulturi dediščine in muzej naj bi bil simbol osamosvojitvene vojne. Prav zagotovo si ta muzej zasluži samostojno novo zgradbo, ki bo obiskovalce navduševala. V njej bi morale biti na sodoben in interaktiven način, z video predstavitvami in filmi prikazane aktivnosti osamosvojitvene vojne. Muzej mora biti zasnovan tako, da bodo otroci na zanimiv, privlačen način spoznavali slovensko zgodovino in osamosvojitveno vojno. Prav zagotovo si osamosvojitev Slovenije zasluži tudi stalno razstavo postavitve vojaške opreme, vozil …Muzej bi moral biti namenjen domačim in tujim turistom, navadnim in običajnim državljanom z različnim znanjem o sodobni zgodovini Slovenije. V prioritetni vrsti pa bi moral biti muzej osredotočen na šolske otroke in naj bi bil obvezen v šolskem programu, kjer bodo spoznavali slovensko zgodovino osamosvojitve Slovenije, pa tudi raziskovalci bi ga preučevali in nadgrajevali … (tu je tudi vloga sedanje ministrice, ki ni izpolnila svoje vloge izobraževanja otrok). Naloga ministrice je tudi, da ohrani ljubezen do države, do vrednot slovenskega naroda, da skrbi za lastno identiteto, domoljubje in za to navadni ljudje ne potrebujemo doktorata. Gospa ministrica, vsi ljudje Slovenije so pomagali pri osamosvojitvi za samostojnost in neodvisnost države, tu ne gre samo za peščico ljudi, takratnih ministrov, pripadnikov teritorialne obrambe in miličnikov, civilne zaščite in zato imamo tudi navadni ljudje pravico ali bomo imeli svoj osamosvojitveni muzej. V kolikor ministrstvo za kulturo nima strokovnjakov, jih bomo uvozili iz tujine. Država ima denar za nova ministrstva in nima denarja za svojo zgodovino. Naj razume, kdor lahko, tako je bilo v komunizmu!

Gospa ministrica, vaši predlogi so nedopustni glede na trud vseh državljank in državljanov, njihovo požrtvovalnost, zapisano v zgodovinskih argumentih in v zgodovinski resnici. Vsi državljani in državljanke imamo pravico do svoje idenditete in lastnega muzeja osamosvojitve. Pošteno bi bilo, da odstopite s svojega položaja. Potrebujemo ministrico za kulturo, ki se ne bo klanjala zmagi prejšnjega komunističega režima, ampak prelomnim zgodovinskim dogodkom samostojne Slovenije. Gospa ministrica, nimate poguma in zaupanja ljudi, da bi zavarovali zgodovinske temelje slovenske državnosti v osamosvojitvi Slovenije.

Milena Srpčič, Brežice

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine