2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

(PISMO BRALKE) Kdo si ti, ki ne vidiš? Cenzura

Piše: Iva Pavlin Žurman

Božo Repe: Slovenska država je temelje dobila z narodnoosvobodilnim bojem, prav tako Primorsko.
(Delo, rubrika Beseda ni konj, izjave različnih avtorjev, 28. januar 2023, objava izjave zgodovinarja B. Repeta z dne 21. januarja, Delo)
Na Delo (PP29) sem takoj poslala pismo (zaradi cenzure sicer ne pošiljam več), v katerem sem napisala – postavila  logično vprašanje (bralcem v razmislek) :
 
So demokratični Sloveniji temelje postavili revolucionarji, vodilni člani KPS B. Kidrič, E. Kardelj, F. Leskošek, I. Maček, B. Kraigher, .., A. Bebler (Primorska)?
Množična grobišča kažejo velikost zločina voditeljev (t.i.) narodnoosvobodilnega boja!”
Uspešen referendum (decembra 1990), ki ga brez dr. Jožeta Pučnika in odločitve predstavnikov Demosa (v Poljčah, kjer so določili skrajni datum – 23. dec.), ne bi bilo,
je omogočil nastanek nove – demokratične države, ki je bila v agresiji JLA ubranjena – vojna za Slovenijo.
Leta 2004 je Republika Slovenija postala članica EU.
 
Zločin ne zastara. 
Parlament EU je obsodil zločine vseh treh totalitarizmov: Resolucija leta 2009 in resolucija 2019 –Pomen evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope, ki je opomnila, da so v nekaterih državah članicah še vedno ohranjeni spomeniki, ki poveličujejo(!) totalitarne režime.
Moje pismo (v priponki) je ostalo na temni strani meseca. 
So bila moteča zgoraj navedena dejstva? Ali mogoče razkritje, da ga. Andreja Valič Zver ni mogla (smela) opravljati doktorske disertacije na temo Slovenska osamosvojitev in demokratizacija na Filozofski fakulteti – oddelek za zgodovino v Ljubljani ???
Koga moti muzej slovenske osamosvojitve? (retorično vprašanje)
P.S.  “Vedeti več pomeni imeti moč”oznanja osrednji SLO tiskani medij “v usihanju” in zahteva davkoplačevalski denar!.
Včasih so oznanjali “Misli širše” In so cenzurirali drugačno (širše) mnenje (sic!).
Danes njihov slogan (KDOR obvladuje informacije – ve več, ima MOČrazkriva resnico o slovenskih MSM –  Govorijo nam, kako naj razmišljamo (indoktrinacija)
Pismo:

Beseda ni konj

Delo, 28. januar

V rubrika Beseda ni konj (Delo, 28. januar, stran 30) sem prebrala:

Slovenska država je temelje dobila z narodnoosvobodilnim bojem, prav tako Primorsko.

(BOŽO REPE, zgodovinar, Delo, 21 januar 2023)

Sprašujem: So demokratični Sloveniji temelje postavili revolucionarji, vodilni člani KPS Boris Kidrič, Edvard Kardelj, Franc Leskošek, Ivan Maček, Boris Kraigher, …, Aleš Bebler?

Množična grobišča po Sloveniji kažejo velikost zločina voditeljev narodnoosvobodilnega boja!

Zločin ne zastara. Spomeniki postavljeni njim v čast v SR Sloveniji, republiki nekdanje države Jugoslavije (SFRJ) se nahajajo na ozemlju celotne države Slovenije, ki je od leta 2004 članica demokratične Evrope (EU).

Leta 2009 je Evropski parlament z resolucijo obsodil zločine vseh treh totalitarizmov (nacionalsocializem, komunizem, fašizem) na ozemlju Evrope. Deset let kasneje, septembra 2019 so v Evropskem parlamentu resolucijo iz leta 2009 nadgradili z resolucijo Pomen evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope. Za to resolucijo je glasovala velika večina članov parlamenta (535, kar je dva več kot za njeno predhodnico). Edina skupina, ki je glasovala proti, je bila skrajno leva politična grupacija European United Left/Nordic Green Left. Ta resolucija je opomnila, da so v nekaterih državah članicah še vedno ohranjeni spomeniki, ki poveličujejo totalitarne režime.

Uspešen referendum (ljudska volja) o samostojni in neodvisni državi Sloveniji 23. decembra 1990, ki ga brez odločitve dr. Jožeta Pučnika in predstavnikov Demosa (v Poljčah so določili njegov skrajni datum) ne bi bilo, je v naslednjem letu omogočil ustanovitev nove samostojne in demokratične države, ki je bila v agresiji JLA na Slovenijo ubranjena (vojna za Slovenijo).

Zgodovina temelji na dejstvih (arhivi).

Zakaj različni politični nasledniki komunistične partije prikrivajo resnico in prirejajo dejstva?

Zakaj so sežigali arhivsko gradivo, ko se je majala njihova oblast?

Mitja Ribičič je zanikal vedenje (je lagal) o povojnih pobojih (pred Pučnikovo komisijo v DZ), kar je kaznivo dejanje. Zakaj ga je na “zaslišanju” spremljal odvetnik Čeferin? Zakaj njegov sin Ciril Ribičič, nekdanji ustavni sodnik, še vedno molči? Se strinja z Božom Repetom, zagovornikom politične kontinuitete?

Repetov kolega, zgodovinar Peter Mikša (docent na FF) je ob prazniku Upora proti okupatorju 27. aprila 2021 na radiu RTVS (bil je gost v oddaji Točno opoldne na Valu 202) med drugim poslušalcem pripovedoval:

“Gre za govorjenje o osvoboditvi leta 1990, ko je prišlo do ustanavljanja nekih strank /…/”
“Slovenija ima korenine v NOB, leta 1991 je bila le formalno izpeljana nadgradnja iz SFRJ /…/”

“T. i. resolucije o krivdi nimajo učinkov in služijo politiki /…/”

Nad njegovimi izjavami sem bila šokirana!

Ko sem pred leti poslušala dr. Andrejo Valič Zver (predstavila je svojo knjigo Slovenska osamosvojitev in demokratizacija),  nisem mogla verjeti ušesom.
A. Valič Zver ni mogla (smela) opravljati doktorske disertacije na temo osamosvojitev Slovenije na Filozofski fakulteti – oddelek za zgodovino v Ljubljani (sic!).

Mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik je na spletu (27. novembra 2021) napisal:

Sprejemanje enega od totalitarizmov je zagotovo odstop od skupnih vrednot Evropske unije.

Dr. Matija Ogrin: »Tega, kar je potrebno storiti (pripoznanje in obžalovanje zločinov), v Sloveniji ne more storiti sfera civilne družbe; kar je potrebno storiti, mora storiti demokratična politika. Samo demokratična politika, vključno z demokratično levico, kolikor pri nas obstaja, lahko to stori.«

Koga moti Muzej slovenske osamosvojitve?

Iva Pavlin Žurman, Solkan

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine