24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

(PISMO BRALKE) Hude jame po nastopu vlade dr. Goloba?! Ah, samo za “janšiste”

Piše: Frančiška Buttolo

“Progresivni” aktivisti niso le popolnoma  prepričani, da so tisti, ki v zaprtih prostorih nosijo zaščitno  masko sami zagrizeni “janšisti”, novodobni domobranci, popolnoma so prepričani, vsaj odkar imamo vlado dr. Goloba, da bi “janšiste”  morali “nekam” odpeljati in pokončati.  Smo “janšisti” za “progresivne” prebivalce Slovenije novi domobranci? Nas čaka podobna usoda? Prepričana sem, da bodo slovenski novi, “progresivni”, komunisti – prej ali slej – spet pokončali velike  množice nekomunističnih Slovencev, tako imenovanih janšistov.

Seveda je v Sloveniji še vedno huda epidemija covida-19. Ampak anticepilci so podprli vlado dr. Goloba, zato epidemije po mnenju “progresivnih” medijev sploh ni. Vse to pa prenašamo brez vsakršnega tarnanja. In kar dve trgovini sem morala zamenjati, ker v njih grdo ravnajo s tistimi kupci, ki nosijo zaščitno masko. V trafiki me je anticepilska prodajalka opozarjala, da maska škoduje, ker nas zaradi nje napadajo naši lastni, izdihnjeni, virusi, ki jih ponovno vdihujemo. Ker so mi ti nauki kmalu začeli presedati, sem zamenjala trafiko. Zdaj kupujem časopise v kiosku, na prostem, brez maske.

O tem, da neka prodajalka pri blagajni  v moji najljubši – slovenski –  trgovini z živili, ko pridem na vrsto,  vedno z zaščitno masko, začne potihoma žvižgati  in s prsti bobnati po pultu, samo da bi se me čimprej znebila, raje podrobneje niti ne pišem.  Prav vidi se, kako se ji mudi, da bi “janšistka” z masko čimprej zapustila “njeno” trgovino. Ker anticepilci za nobeno ceno ne popuščajo, zdaj hodim v  neko nemško trgovino. Pa Bog pomagaj mojemu domoljubju. Anticepilci so namreč popolnoma prepričani, da so tisti, ki v zaprtih prostorih nosimo zaščitno  masko sami zagrizeni “janšisti”, novodobni domobranci, ki bi jih menda morali nekam odpeljati in pokončati.

Pa to še ni vse. Gorje tistim, ki javno podpiramo desno slovensko politiko v medijih, še zlasti pa stranko SDS in njenega predsednika Janeza Janšo! Nismo več varni v državi Sloveniji. Še najmanj pa takrat, ko potrebujemo zdravnika.

Že splošno je namreč znano, da imamo pomanjkanje zdravnikov, manj pa je znano, da so podporniki SDS, ki v medijih podpirajo to stranko, smrtno ogroženi. Pa ne le oni, tudi njihovi družinski člani. Izvedela sem, danes,  za primer, ko je več kot osemdesetletni bližnji sorodnik nekoga, ki v medijih s svojim imenom in priimkom podpira stranko SDS in njenega predsednika,   doživel  pravo nesramno, smrtno nevarno, izživljanje  naprednega (“progresivnega”) ambulantnrga zdravstva  nad nazadnjaškim “janšističnim” pacientom.

Očitno v “progresivnih”  ambulantah pridno  pobrskajo po internetu, preden sprejmejo pacienta, ki ga še ne poznajo. To se dogaja zlasti ob prihodu novih zdravnikov, ki so tudi “progresivni” aktivisti. V pričujočem primeru se je to zgodilo zdravstvenemu kadru v ambulanti, ki jo je obiskal stari, več kot osemdesetletni gospod, s številnimi kroničnimi boleznimi, domnevno  “janšistični”  pacient, vsaj po “preiskavah” ambulantnega kadra na spletu.

Najprej so gospodu “janšistu”,   hudo bolnemu siromaku, ki je komaj še stal, povedali, da nima več svoje “stare zdravnice”, zato ima samo še dve leti časa, da si poišče novega zdravnika. Najbolje pa bo, da ga začne iskati takoj. Ko je  vprašal, če so prejeli njegove zadnje izvide, ki jih jim je poslal po pošti, enega tudi z onkologije, so ledeno hladno odgovorili le to, da jih nimajo. Še sreča, da je imel gospod pacient s sabo  – že tretje – kopije.

Ambulantnega kadra, z zdravnikom vred, izvidi sploh niso zanimali. Enega jim je, kljub vsemu,  vendarle vsilil. Nato so ga vprašali, ali pije donat. In odšel je domov. Ko pa je, utrujen in razočaran,  ravno legel na kavč, je pozvonil telefon. Novi zdravnik je gospodu pacientu povedal, naj se kje prijavi za nek pregled. Svetoval mu je, naj se  prijavi na telefonsko številko  “2022112414O25” (podobna številki kakega Hitlerjevega interniranca!), da pa bo verjetno prej na vrsti  v nekem mestecu, ki je sto kilometrov od kraja pacientovega bivanja. O kaki napotnici ni bilo niti duha niti sluha. Pacient je vedel, da ga dobesedno zafrkavajo, ker je, vsaj po njihovem prepričanju,  “janšist” oziroma novodobni domobranec.  Vedel je tudi, da so ga v resnici vrgli iz ambulante in ga – na svoj način – poslali na smetišče zgodovine,  nič več in nič manj kot v neko novo Hudo jamo.

Dodam lahko le to: že nekaj let se tudi sama srečujem z različnimi vrstami prezira številnih, ki jih poznam, med njimi tudi velikega dela “progresivnih”  sorodnikov in – svoj čas – dobrih  prijateljev. Nekateri so mi kar naravnost povedali, da ne marajo niti Janševih podpornikov niti mojih člankov. Brez hudih besed smo se drug drugemu povsem odtujili. Jaz sem zanje čisto navaden “domobranec”. Zanimivo pa se mi je zdelo predvsem to, da so mi domobranstvo očitali tudi tisti ljudje, vrhunski intelektualci, ki so občasno obsojali povojne poboje. Kaj vse ljudje počnejo izključno po službeni dolžnosti! Sploh ne vedo,  kakšno je njihovo prepričanje. Kot da to za intelektualca ni pomembno. Prepričanje kot “kar nekaj” imajo.

Priznati pa moram, da me vse to, vsaj do nastopa vlade dr. Goloba,  niti ni motilo. Zadnja vlada pa je prilila olja na ogenj, zlasti pa mu je dodala prazne slame. Tako je pač v totalitarizmih, veliko sem brala o njih. Zelo pa mi je ugajal Lenzov roman Nemška ura.* Ostal mi je pač samo krog najboljših prijateljev in najdražjih sorodnikov. Prav srečna sem bila.  Ampak, recimo, da je nova “udbica” to moje sožitje s peščico najdražjih opazila. Se bo spravila tudi nadnje?  Zdi se, da smo v resnici že dosegli – tudi to – “progresivno”  totalitarno dno.

“Progresivni” aktivisti niso le popolnoma  prepričani, da so tisti, ki v zaprtih prostorih nosijo zaščitno  masko sami zagrizeni “janšisti”, novodobni domobranci, so popolnoma prepričani, vsaj odkar imamo vlado dr. Goloba, da bi “janšiste”  morali “nekam” odpeljati in pokončati.

* Mislim, da je z našimi komunisti tako, kot je v imenovanem romanu Nemška ura z nemškimi nacisti kmalu po vojni. Še huje, ker so komunisti popolnoma brez gospodarskih sposobnosti, značilnih za nemško povojno gospodarsko politično elito.

Takole se glasi meni zelo ljubo vpraševanje:

“Ko po vojni Jepsen ne neha preganjati Nansenove umetnosti in ko Nansen opazi, da so pravzaprav le nekaj mesecev po kapitulaciji rajha v tej vlogi spet iste osebe, vdano reče: “Tako hitro, tako hitro prilezejo iz svojih lukenj. Misliš si, da se bodo vsaj nekaj časa skrivali, mirovali, hlinili svojo smrt, sami s svojim sramom tičali v mraku, ampak komaj si vdihnil, so spet tu. Vedel sem: nekega dne se bodo vrnili, ampak tako hitro, Teo (dr. Teo Busbeck je Nansenov financer in podpornik), da bodo tako hitro spet tu, tega si nisem mislil. Lahko se le vprašaš, kaj je večje, njihova pozabljivost ali njihova brezsramnost.” In to je v več pogledih veljalo tudi za povojni zahodnonemški režim ..”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine